Suđenje

Kapić: U pretresu nađene zastave Islamske države

21. Marta 2024.15:18
Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je učestvovao u pretresu kuće optuženog Mirze Kapića.
Mirza Kapić na jednom od ranijih ročišta. Foto: Sud BiH

Inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričao je kako je pretres Kapićeve kuće u Zenici obavljen po usmenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine, te su tom prilikom, između ostalog, pronađena tri mobilna telefona, tablet i laptop te određena obilježja i zastave.

Nakon što mu je tužilac Dubravko Čampara prezentirao fotodokumentaciju koja je sačinjena tokom pretresa, svjedok je kazao da je riječ o zastavama Islamske države (ISIL).

U nastavku svjedočenja je rekao kako je, po naredbi Tužilaštva BiH, izvršeno vještačenje elektronskih uređaja, a da je forenzička kopija vještačenja na USB uređaju. Vještačenjem kartica telefona, kako je ispričao, pronađene su aplikacije za komunikaciju, među kojima su Telegram i Trema, te 9.216 stranica sadržaja.

Na pitanje tužioca da li je pronađeno bilo šta to upućuje na izradu eksplozivne naprave, svjedok je počeo govoriti o komunikaciji između dva korisnika na aplikaciji Telegram koja je počela 29. jula 2023. i koja je vođena na engleskom i arapskom jeziku.

Kada je tužilac kazao svjedoku da krene sa čitanjem sadržaja ove konverzacije koji je bio snimljen na USB uređaj, braniteljica Lejla Babić je prigovorila i navela da Odbrana nije dobila prevod komunikacije uz optužnicu. Čampara je rekao da mogu na ročište dovesti ovlaštenog tumača iz Tužilaštva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Miroslav Janjić je kazao kako, zbog prava Odbrane, današnje suđenje ne može biti nastavljeno, te je naredio Tužilaštvu da angažuje ovlaštene sudske tumače za engleski i arapski jezik koji će uraditi prevod sadržaja i dostaviti ga Odbrani.

“Potrebno je da ovlašteni sudski tumači budu prisutni na suđenju, čitaju i prevode sadržaj komunikacije koji će istražitelj SIPA-e otvarati”, rekao je Janjić.

Čampara je naveo kako je riječ o izvornoj komunikaciji, koju nisu mogli mijenjati. Na ove okolnosti danas su trebala biti saslušana tri inspektora SIPA-e.

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici, koji bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave.

Ranije je osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.

Jasmin Begić