Vijest

U toku zakazivanje disciplinskog ročišta protiv sutkinje iz Gradačca

21. Februara 2024.13:41
Nakon što je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio disciplinsku tužbu protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu koja se tereti za prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, u toku je zakazivanje pripremnog ročišta.
Gradačac na dan ubistava. Foto: N1

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća navode da je u ovom disciplinskom predmetu zaprimljen odgovor na tužbu, te da je u fazi zakazivanja pripremnog ročišta.

Predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić za Detektor je rekla da nema informacije o tužbi, jer se one šalju lično tuženima. Navela je da je sutkinja Numanović na bolovanju.

Detektor je ranije pisao kako je UDT formirao predmet protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu zbog medijskih napisa o postupanju u vezi s ranijim određivanjem mjera zabrane Nerminu Sulejmanoviću, koji je u augustu prošle godine ubio tri osobe u ovom gradu.

Sutkinja Numanović je, kako je navedeno u medijima, četiri dana prije ubistava donijela rješenje kojim je odbila prijedlog Policijske uprave Gradačac da se Nerminu Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Nizami Hećimović.

Predsjednica Općinskog suda u Gradačcu je tada, nakon kritika javnosti i formiranja predmeta, za koji je, kako je rekla, saznala iz medija, saopćila da su neopravdani napadi na sutkinju koja je odbila zahtjev. Potom je objavila saopćenje u kom se navodi da je Hećimović odbila dati izjavu 7. augusta, gotovo mjesec dana nakon što je prijavila nasilje. U julu, kada je prijavila nasilje, imala je vidne povrede, navela je policija, kako stoji u rješenju Suda, ali je odbila medicinsku pomoć. Nakon toga se odselila iz stana, ali je insistirala na zabrani prilaska, o čemu je Detektor ranije pisao.

Jasmin Begić