Suđenje

Odložen početak ponovljenog suđenja za zločin u Štrpcima

30. Januara 2024.14:01
Početak ponovljenog suđenja za otmicu 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u Štrpcima u Bosni i Hercegovini 1993. godine i njihova ubistva za koja je optuženo četvero bivših srpskih vojnika je odložen, što je još jedno prolongiranje u dugotrajnom sudskom procesu.

This post is also available in: English

Željeznička stanica Štrpci, Rudo. Foto: Centar za nenasilnu akciju.

Za danas zakazani početak ponovljenog suđenja pred Višim sudom u Beogradu u predmetu Gojka Lukića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, koji su optuženi za učešće u otmici i pogubljenju 20 putnika nesrpske nacionalnosti tokom rata u BiH, odložen je za april.

Lukićev advokat je sudu rekao da njegov klijent iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti da se pojavi u sudnici.

Ovo je ponavljanje situacije iz januara 2019. godine, kada je prvobitno suđenje trebalo da počne, ali je ono odloženo za dva meseca. Odlaganja prate slučaj Štrpci otkako su osumnjičeni optuženi 2018. godine.

Zarobljenici, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, oteti su iz voza na stanici Štrpci i odvedeni u osnovnu školu u Prelovu, gde su fizički zlostavljani.

Zatim su ih odvezli do spaljene kuće u selu Mušići, gde su pogubljeni.

Četvoro optuženih bili su osuđeni za učešće u premlaćivanju zarobljenika u Prelovu i njihovo odvođenje u kuću u Mušićima.

U optužnici, potvrđenoj 2018. godine, se navodi da su Lukić, Vasiljević i Đekić bili pripadnici paravojne jedinice „Osvetnici“, koju je predvodio Milan Lukić, brat Gojka Lukića. Lipovac je u vreme zločina bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Prvobitno je zajedno sa ostalima optužen i brat Duška Vasiljevića, Ljubiša, ali je on preminuo u julu 2021. godine.

Optuženi su osuđeni nakon otprilike četiri godine suđenja. Proces su pratila odgađanja zbog rasprave u vezi mentalnog zdravlja Mitrašina Glišića, ključnog svjedoka optužbe čiji je iskaz inkriminisao četvoro optuženih.

U februaru 2023. godine Viši sud u Beogradu osudio ih je na ukupno 35 godina zatvora.

Ali u oktobru 2023. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu sa obrazloženjem da je ona „zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka jer je prvostepeni sud propustio da odluči o dokaznim predlozima odbrane o ispitivanju Milana Lukića koji je komandovao jedinicom „Osvetnici“… kao i o još dva svedoka”.

Srbiji su više puta upućivane kritike zbog sporog napretka u procesuiranju predmeta ratnih zločina. U najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka pristupanju EU navodi se da se „tempo procesuiranja ratnih zločina u zemlji značajno pogoršao poslednjih godina“.

Milan Lukić, vođa „Osvetnika“, trenutno se nalazi u zatvoru u Estoniji. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora za ratni zločin počinjen u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima.

Za zločin u Štrpcima Lukića je 2019. godine optužilo Tužilaštva BiH. On je i sam bio učenik osnovne škole u Prelovu u kojoj su žrtve opljačkane i pretučene.

Analiza BIRN-a pokazala je da su tokom suđenja, mnogi svedoci odbrane pokušali da prikažu Lukića kao jedinu odgovornu osobu za zločin u Štrpcima.

Drugih deset pripadnika VRS-a osuđeno je za učešće u zločinu u Štrpcima u BiH i Crnoj Gori.

Apelaciono veće Suda BiH je u oktobru 2023. potvrdilo presudu kojom je bivši komandir Interventne čete Višegradske brigade VRS-a Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora.

U oktobru 2022. godine, Sud BiH je takođe proglasio krivima sedmoricu bivših pripadnika Druge podrinjske brigade VRS-a za učešće u otmicama i ubistvima. Predsjedavajuća Sudskog veća na ovom suđenju navela je da je Milan Lukić učestvovao u egzekuciji 18 zarobljenih civila.

Paramilitarac Mićo Jovičić, dobrovoljac iz Srbije, pred Sudom BiH je 2016. godine osuđen na pet godina zatvora nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice.

Za zločin u Štrpcima crnogorski sud je na 15 godina zatvora osudio dobrovoljca i paramilitarca Nebojšu Ranisavljevića

Milica Stojanović


This post is also available in: English