Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljenika iz Goražda pronašao u Crnoj Gori

27. Novembra 2023.12:54
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je 2015. godine u Crnoj Gori pronašao Zorana Vujačića, koji je bio zatvoren na području Goražda, te zaključio da je lošeg psihičkog stanja.

Ćamil Ramić s braniteljicom Vasvijom Vidović. Foto: BIRN BiH

Slaviša Lučić, koji je radio kao istražilac Tužilaštva BiH, prisjetio se kako svjedoka Zorana Vujačića, koji je za vrijeme rata bio zatvoren na području Goražda, nisu uspjeli pronaći sve do 2015., kada je sa kolegom inspektorom krenuo na službeni put u Crnu Goru kako bi saslušao svjedoke u Ambasadi BiH u Podgorici.

Prolazeći kroz Crnu Goru, odlučio je da pronađe Vujačića i kuću u kojoj je boravio. Kada ga je ugledao, Lučić je opservacijom zaključio da je svjedok u lošem psiho-fizičkom stanju i higijenski zapušten. Nakon što je rekao Vujačiću da je on žrtva i da mu žele pomoći, pokazao mu je izjavu, a svjedok je potvrdio da se njegov potpis nalazi na njoj.

“Ponudio sam mu da dođe u Podgoricu u Ambasadu BiH. Čitavo vrijeme je dozivao majku. Ostavio sam mu broj telefona, iako sam bio svjestan da se neće pojaviti. Znao sam da bi svaki vještak procijenio da se radi o procesno nesposobnom licu“, ispričao je Lučić, dodavši da je 2018. po nalogu tužioca ponovo sačinio zabilješku na ove okolnosti.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima tokom 1995. na području Rogatice i Goražda.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je objasnio da postoji i zabilješka iz Ambasade BiH iz 2015., a da je on 2018. ponovno sačinjava jer je došlo do promjene predmetnih tužilaca, kao i da se u prošloj zabilješci radilo o više lica. Naveo je da tokom sačinjavanja nije koristio zabilješku iz Ambasade nego svoj rokovnik.

Na pitanje Selimovićeve Odbrane, Lučić je potvrdio da nije medicinske struke, ali je saslušao nekoliko hiljada svjedoka, te kroz iskustvo može zaključiti da se radi o licu teškog psihičkog stanja.

Ramićeva braniteljica Nina Karačić Brković uložila je prigovore relevantnosti i zakonitosti na saslušanje ovog svjedoka jer je govorio o Vujačićevom psiho-fizičkom stanju, s čim se složila Odbrana Selimovića. Odbrane su kazale da se radi o svjedoku koji nije predložen u optužnici, kao i da njegovo saslušanje nema nikakve veze s njom.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je kazala da je danas trebao biti saslušan još jedan svjedok kojem je Sud BiH prije početka ročišta, zbog lošeg zdravstvenog stanja, zvao hitnu pomoć.

Nastavak suđenja je 11. decembra.

Aida Trepanić