Suđenje

Radomir Milić: Optuženi bio u rezervnom sastavu policije

27. Novembra 2023.16:13
Svjedoci Odbrane su na suđenju Radomiru Miliću za ratni zločin počinjen u Trebinju ustvrdili da je optuženi bio pripadnik rezervnog sastava policije.
Trebinje. Foto: BIRN BiH

Svjedok Dejan Bodiroga rekao je da je od februara do decembra 1992. bio u rezervnom sastavu milicije, a od decembra iste godine je bio pripadnik brigade Specijalne policije.

On je posvjedočio da je optuženi Milić bio pripadnik rezervnog sastava, čiji je zadatak bio da pomaže aktivnoj policiji, a nekada su, kako je kazao, učestvovali i u ratnim dejstvima odbrane na teritoriji Republike Srpske. Naveo je da ta jedinica nije učestvovala u mobilizaciji.

Na pitanje Odbrane da li je optuženi bio pripadnik odreda brigade Specijalne policije, svjedok Bodiroga je ustvrdio da nije.

“Radomir Milić nikada nije pripadao tom odredu”, rekao je Bodiroga.

Odgovarajući na pitanje tužiteljke Bojane Marković, svjedok je kazao da mu nije poznato gdje je u junu 1992. godine bio Milić, jer je on tada bio na bolovanju.

Takođe, nema saznanja o mobilizaciji u naselju Lastva, a nije poznavao ni oštećenog Almira Salkovića.

Optužnica tereti Radomira Milića da je neutvrđenog dana u junu 1992. godine, s nepoznatom osobom, kao pripadnik Specijalne jedinice policije nanio teške tjelesne povrede civilu.

Svjedok Momir Šegrt rekao je da je nakon aprila 1992. primljen u rezervni sastav policije i da je tu bio do decembra, a nakon toga su radili kao aktivna policija. On je naveo da je u rezervnom sastavu policije bilo tridesetak ljudi, a među njima i optuženi Radomir Milić.

Na pitanje Odbrane da li je, dok je bio na punktu u mjestu Lastva, viđao Radomira Milića, odgovorio je odrično i pojasnio da taj njegov sastav nije učestvovao u mobilizacijama.

Na konstataciju tužiteljke da je svjedok bio u Specijalnoj brigadi policije i da za to postoji evidencija, on je to izričito negirao.

Govoreći o mobilizaciji, Šegrt je kazao da tog dana nije bio u Lastvi, već u gradu, i dodao da ne zna da li je Specijalna jedinica policije učestvovala u mobilizaciji.

Posvjedočio je da je poznavao oštećenog Almira Salkovića.

“Čuo sam da je ranjen i prevezen u Risan… Priča je bila da je bila Vojna policija”, rekao je svjedok i dodao da se ne sjeća da li je u junu 1992. godine viđao optuženog Milića.

Šegrt je kazao da mu se čini da je optuženi Milić nosio plavu uniformu i “Thompson” pušku.

Slobodan Ratković, koji je radio u štabu Teritorijalne odbrane, ispričao je da je rezervni sastav ratne policije bio angažovan za potrebe MUP-a. Dodao je da su imali “plave SNB uniforme” te da su bili nezavisni od vojnog sistema i prolazili posebne bezbjednosne provjere.

Na pitanje tužiteljke Marković ko je mogao da mobiliše u junu 1992. godine, Ratković je pojasnio da je za to trebalo da postoji naredba i domobilizacija ljudstva po naređenju ministarstva.

Tužiteljka je ustvrdila da je i policija mogla da učestvuje u mobilizaciji, na šta je svjedok rekao da nije.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić dao je rok Tužilaštvu da do 11. decembra pokuša da dođe do preostalih svjedoka koji bi trebalo da svjedoče iz inostranstva. U suprotnom, u januaru sljedeće godine zakazaće izvođenje završnih riječi, kako bi postupak – koji, kako je napomenuo, već predugo traje – bio završen.

Termin narednog suđenja biće naknadno saopšten.

 

Nikolija Bjelica-Škrivan