Suđenje

Muratović i ostali: Saznanja o zarobljavanju vojnika

9. Novembra 2023.17:08
U nastavku suđenja za zločine na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznijeli su svoja saznanja o zarobljavanju trojice pripadnika Vojske Republike Srpske.
Optuženi i branioci u predmetu “Muratović i ostali”: Foto: BIRN BiH

Miloš Mićić ispričao je u Državnom sudu da je, kao pripadnik čete Orahovac, bio na liniji na Tisovoj kosi kada je ovo područje napadnuto te da im je u ispomoć došla Jardanska četa.

“Gledao sam kako se trojica vojnika odvajaju i idu desno umjesto lijevo, govorili smo im da se vrate, da nije sigurno, ali nas nisu poslušali”, kazao je svjedok te dodao kako je među njima prepoznao Sreću Janjića.

Prema riječima svjedoka, nakon što je stalo pucanje, u rovu je čuo da govore da u Jardanskoj četi fale trojica vojnika.

“Kasnije sam saznao da su zarobljeni Milan Radović, Srećo Janjić i Milan Lazić, da se Srećo objesio, a da su ovu dvojicu ubili”, rekao je svjedok.

Naveo je kako je također saznao da su tijela Janjića i Lazića razmijenjena, dok posmrtni ostaci Radovića nikada nisu nađeni.

Na poziv Državnog tužilaštva odazvao se i Pero Vidaković, koji je kazao da je bio komandir čete Grbavci, kao i da je 20. januara 1993. počeo napad na četu Baljkovci, da su ih zvali da im pomognu, te da je s još 15 vojnika krenuo ka njima.

“Dok smo se peli uz šumu, naišli smo na tri napuštena rova, te sam primijetio vojsku, počeli smo pucati, a oni su svi polegli. Tu sam ostavio tri vojnika, a sa ostalima sam nastavio put za Baljkovicu”, ispričao je svjedok i naveo kako mu je nakon borbe neki vojnik rekao da su nestala tri vojnika, te da je pomislio da se radi o vojnicima iz njegove čete, pa je krenuo nazad prema njima.

“Oni su bili tu i tada smo shvatili da su trojica zarobljena, ali niko to nije vidio”, kazao je.

Prema iskazu svjedoka, on je, kao općinski službenik, zajedno s Milanom Pantićem 2004. godine otišao u naselje Kučić Kula kako bi popisali glasače, i tu im je jedan čovjek ispričao kako je u zimu 1993. policija dovela tri srpska vojnika u Sapnu, te da su ga zvali da ih tuče i na taj način osveti ubijenog brata, ali da on to nije mogao.

Svjedok Bato Radović, rođak nestalog Milana Radovića, ispričao je da je 20. januara 1993. s rođakom, Janjićem, Lazićem i još nekoliko muškaraca krenuo na smjenu na Tisovu kosu.

“Bila je borba, kasnije sam saznao da su Milan, Srećo i Lazić zarobljeni”, rekao je svjedok i dodao kako se pričalo da su ih držali u nekoj štali te da je nakon rata saznao i da su razmijenjeni.

“Tijela Janjića i Lazića su razmijenjena u crnim vrećama, a Milanov otac nije htio prihvatiti tijelo, rekao je da to nije njegov sin”, prisjetio se svjedok.

Oni su svjedočili na suđenju Muji Muratoviću, Rasimu Omeroviću, Asimu Aliću, Fadilu Mujiću i Ismetu Memiću, koji su optuženi za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Muratović je optužen u svojstvu komandira Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti Sapna.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

Selma Boračić Mršo