Suđenje

Unčanin i ostali: Optuženi mu pričao kako su pobili ljude u Velagićima

5. Oktobra 2023.16:19
Na suđenju za zločine na području Ključa, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz zaštićenog svjedoka koji je izjavio da mu je Boško Unčanin pričao kako su pobili ljude u Velagićima.
Boško Unčanin. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok B, do koga Tužilaštvo nije moglo doći kako bi svjedočio na suđenju, u istrazi je izjavio da je dan nakon ubistava sreo Zorana Banjca zvanog Đotan i Boška Unčanina zvanog Burduš, s kojima je bio u vodu Vojne policije.

“Burduš mi je rekao: ‘Zar ne znaš? Mi smo pobili sve one ljude na Velagićima'”, naveo je svjedok.

Dodao je da su mu ispričali kako su se Bošnjaci predali na punktu u Velagićima, gdje su došli i Bajić zvani Žuti iz Interventnog voda i braća po stricu koji su se prezivali Ćuk.

Svjedok je čuo da se pred školom pojavio Ratko Samac i izdvojio osmoricu muškaraca pitajući zašto su se predali, a kada mu je jedan odgovorio da mu je nestalo municije, udario ga je palicom, na šta mu je muškarac opsovao četničku majku. Potom je, kako su svjedoku B ispričali, Samac pobio svih osam muškaraca.

On je saznao da je došlo do panike i kako su se dogovorili da pobiju i ostale, a njihov pretpostavljeni Amdižić je plakao i molio da to ne rade. Svjedoku B su ispričali da je Svetislav Račić rekao Amidžiću da ide u Ključ, a on će preuzeti.

U tri pročitana iskaza svjedok je naveo da je čuo kako su u ubistvima učestvovali Ilija Krčmar, Boško Unčanin, Ratko Samac, Svetislav Račić, Zoran Banjac, braća Ćuk, Bajić, Despot zvani Lav i Marinko Miljević. On nije u svim iskazima naveo sva lica. Despota je spomenuo u jednom, a Miljevića u dva.

Prema riječima svjedoka B, nakon ubistava su svi privedeni u kasarnu kod pomoćnika komandanta za bezbjednost Mitrovića, koji je pročitao imena onih koji su bili u Velagićima, rekavši im da će odgovarati jer su počinili zločin nad nedužnim muslimanskim stanovništvom.

“Krčmar je skinuo kokardu i pogodio Mitrovića, i opsovao mu izdajničku majku”, rekao je svjedok u jednom od iskaza, dodajući da su pritvoreni poslije mjesec-dva bili na slobodi.

Svjedok je u jednom od iskaza naveo da je čuo kako je Unčanin prije ubistava rekao Banjcu da ponese mitraljez, a u drugom Račić rekao Bajiću da donese mitraljez.

Za učešće u ubistvu 78 civila 1. juna 1992. u Velagićima optuženi su Boško Unčanin, Marinko Miljević i Dragan Despot, bivši pripadnici Vojne policije Drugog inžinjerijskog puka.

Odbrane su se protivile čitanju iskaza ovog svjedoka, navodeći kako smatraju da je Tužilaštvo moglo doći do njega i da im se na ovaj način uskraćuje unakrsno ispitivanje. Branilac Dragan Međović je kazao da su brojne nesaglasnosti u tri iskaza.

“Imamo sada više pročitanih iskaza nego neposredno saslušanih svjedoka. To ograničava prava na odbranu”, rekao je Međović.

Braniteljica Vesna Rujević je navela da ima nezvaničnu informaciju da je ovaj svjedok osuđen u Srbiji za zatvorsku kaznu.

Tužilac Ahmed Mešić prethodno je podnio dokaze o pokušajima da dođe do svjedoka. On je rekao da je prije nekoliko dana u Beogradu održano pripremno ročište u predmetu protiv optuženih čije je procesuiranje ustupljen, i da je konstatovano da je svjedok nedostupan.

Na suđenju je pročitan i iskaz preminulog svjedoka Dragana Vulina, koji je ispričao kako je 1. juna zaustavljen s kamionom na punktu u Velagićima, kada mu je rečeno da pričeka za prevoz civila ukoliko ne budu svi mogli stati u dva autobusa koja su već bila parkirana.

Vulin je rekao da je bila noć i da su svjetla autobusa bila usmjerena na prostor ispred škole, a on je s kolegom otišao u autobus kod Dušana Stanića.

“Neko viče: ‘Nemoj da bi utekao'… Počela je pucnjava, rafali… Mi smo polijegali na pod”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da su se, po okončanju pucnjave, čuli jauci i krici, kao i pojedinačni pucnji.

“Sve je smrdilo od baruta i ljudskog mesa”, naveo je Vulin, dodajući da je otišao do svog kamion, bojeći se da će i njega ubiti kao svjedoka.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra.

Marija Taušan