Suđenje

Hadžić i ostali: Tijela ispred kuće u Čemernom

28. Septembra 2023.12:56
Na suđenju za zločine počinjene na području Ilijaša, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je ispred kuće u Čemernom čula rafal, a potom vidjela tijela ubijenih.
Optuženi i branioci iz predmeta Hadžić i ostali. Foto: BIRN BiH

Darinka Trifković ispričala je da je u martu 1992. otišla kod roditelja u Čemerno i nije se mogla vratiti u Vogošću jer su putevi bili blokirani.

Ona je rekla da je 9. juna otišla u kuću Dragana Damjanovića kako bi od njegove sestre Dragojle kupila mlijeko za djecu.

“Padala je kiša, mrak je bio i nije mi dala da idem kući, pa sam ostala spavati kod njih”, rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, u novoj kući – koju je Damjanović pravio blizu stare – bilo smješteno 10-ak ljudi, ali nisu imali uniforme, niti je vidjela oružje. Od njih je, kako je rekla, poznavala Gojka Đurđića, Miru Pantića, Nenada Obradovića i MomiraŠikuljka.

Prema njenim riječima, 10. juna ujutro je počela pucnjava, pa su se sakrili ispod kreveta. Kazala je da je u kući bila sa Draganom, njegovom sestrom Dragojlom i majkom Milkom, koju je “nešto udarilo” prilikom pucnjave i ostala je ležati.

“Otvorila su se vrata i neko je rekao: ‘Ako ima ko živ, neka se preda’. Kako se mi nismo javljali, isti glas je rekao: ‘Ovdje su svi mrtvi'”, objasnila je svjedokinja, te dodala da niko nije ulazio u kuću.

Ispričala je da je čula glasove koji su naređivali ljudima u Draganovoj kući da izađu i predaju se, što su i uradili.

“Potom sam čula rafal. Dragan je uhvatio glavu rukama i rekao: ‘Gotovi su'”, prisjetila se svjedokinja, navodeći da su zatim izašli iz te kuće i krenuli prema pećini, a tom prilikom je vidjela tijela ubijenih.

“Vidjela sam tijela… ležala, krvava bila”, rekla je.

Dodala je i da je u blizini štale, koja je kasnije zapaljena, vidjela tijela Ranka Raševića, te Jadranke i Spasenije Damjanović.

“Tijela su im bila prekrivena ćebetom, Dragan nam ih je pokazao”, navela je Trifković.

Na pitanja Odbrana, svjedokinja je rekla da se sjeća da su, nekoliko dana prije napada, haubice dovezene u selo, ali je samo jednom čula da se iz njih ispaljuje.

Za učešće u napadu na Čemerno optuženi su bivši pripadnici Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Nehru Ganić. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 5. oktobra.

Selma Boračić Mršo