Suđenje

Milunić i ostali: Grbiću žao komšija, negira učešće u ubistvima

15. Septembra 2023.16:17
Odbrana Zorana Milunića zatražila je oslobađajuću presudu za zločine počinjene u julu 1992. na području Prijedora, uz ocjenu da nijedan svjedok nije potvrdio da je optuženi učestvovao u ubistvima ispred škole u Zecovima, dok je Odbrana Željka Grbića navela kako nijedno djelo iz optužnice nije dokazano.
Optuženi i advokati iz predmeta “Milunić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica Zorana Milunića, u završnoj riječi je ocijenila da Tužilaštvo nije preciziralo optužnicu, niti je predočilo ijedan materijalni dokaz kojim bi potvrdilo učešće njenog branjenika u nečasnim radnjama.

Ona je kazala kako je Tužilaštvo predmet optuženja Milunića zasnovalo na izjavi jednog svjedoka koji ima mjere zaštite, a svjedočio je pod pseudonimom Z-1.

“Ovaj svjedok tražio je dodatne mjere zaštite, svjedočio je iz druge prostorije, jer nije smio pogledati u oči ovim ljudima koje je lažno optužio, a sve kako bi sakrio svoju umiješanost u dešavanjima u selu Zecovi”, rekla je braniteljica.

Obrazlažući izjavu svjedoka Z-1, Tupajić-Škiljević je kazala da on nije bio ispred škole u Zecovima, niti je bio očevidac ubistava, što su, prema njenim navodima, potvrdili brojni svjedoci Tužilaštva – prije svih Z-2, Z-12 te Nermina Alkić, njegova školska drugarica – koji su naveli da je u civile ispred škole pucao Stevica Radulović.

“Nermina je ispričala kako je njenog oca i brata ispred kuće odveo upravo Z-1, a ne Milunić Zoran”, rekla je.

Podsjetila je Vijeće da je on tokom svjedočenja bio konfuzan, da nije želio odgovarati na pitanja Odbrane o svojoj ulozi u privođenju Bošnjaka iz Zecova, te dodala kako je njen branjenik 23. jula 1992. godine bio na ratištu u Gradačcu.

“Svjestan vlastitih aktivnosti koje ga inkriminišu, kako bi izbjegao krivično gonjenje, on optužuje Zorana Milunića”, zaključila je braniteljica te predložila Vijeću Suda BiH da donese oslobađajuću presudu.

Grbićev branilac Milorad Rašević je u završnoj riječi ocijenio kako je optužnica neprecizna.

“U optužnici se navodi da je u Zecovima ubijeno 156 ljudi, a tužilac u završnoj riječi pominje broj od 169 ubijenih”, rekao je Rašević.

Odbrana smatra kako Tužilaštvo nije izvelo niti jedan dokaz, ni svjedoka kojima bi dokazalo počinjenje djela seksualnog nasilja, silovanja, seksualnog ropstva i prisilne sterilizacije.

Također, prema mišljenju Odbrane, nisu dokazani ni navodi o Grbićevom učešću u ubistvima civila kod ribnjaka, ni na Gradini.

“Ubijeđen sam da će Vijeće ispravno postupiti, utvrditi činjenično stanje i donijeti svoju odluku”, kazao je Rašević.

Vijeću se obratio i optuženi Grbić, koji je rekao kako smatra da je kazna strijeljanja jedina ispravna za djela koja mu se stavljaju na teret, a ne zatvor.

“Žao mi je mojih komšija, ali ja ovo nisam uradio”, kazao je Grbić.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima, sa Zoranom Milunićem i Grbićem su optuženi Dušan Milunić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Suđenje se nastavlja 29. septembra, kada će završnu riječ iznositi Odbrana Ilije Zorića.

Selma Boračić Mršo