Suđenje

Balaban Ranko i ostali: Krajem jula završna riječ Tužilaštva

5. Jula 2023.16:12
U nastavku suđenja za zločine na području Bosanskog Novog u ljeto 1992. godine, na prijedlog Odbrana je saslušan vještak medicinske struke, dok je završna riječ Državnog tužilaštva zakazana za kraj jula.
Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Milan Stojković, vještak medicinske struke, po naredbi Suda BiH – a na prijedlog Odbrana optuženih Milenka Brčina, Ratka Goronje i Miroslava Kapetanovića – uradio je nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedoka, čije je objavljivanje, odlukom Sudskog vijeća, zabranjeno.

Nakon saslušanja vještaka, tužiteljica Eldina Biuk prigovorila je u potpunosti nalazu i mišljenju, tražeći da se ponovo provede vještačenje, što je Vijeće odbilo.

Potom je tužiteljica kao dodatni dokaz uložila u sudski spis pravomoćnu presudu Okružnog suda u Banjoj Luci protiv optuženog Goronje, čemu se usprotivila Odbrana optuženog.

Za zločine počinjene u Bosanskom Novom su, pored Brčina, Goronje i Kapetanovića, optuženi Ranko Balaban, Rajko Karlica, Ranko Baltić, Mirko Odžić, Milenko Babić, Nikola Reljić, Dragan Baltić i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić Dragović je konstatovala da je okončan dokazni postupak i za 26. juli je planirano iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva.

Selma Boračić Mršo