Suđenje

Kuzmanović i ostali: Viđala optužene kada je policiji nosila hranu

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića, svjedokinja Odbrane Predraga Markočevića je kazala da je njega i optuženog Dušana Kuzmanovića, nakon što su počeli oružani sukobi u Gornjim Rankovićima, viđala od 9. do 12. juna 1992. kada je policiji nosila hranu.
Teslić. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Danica Pajić se prisjetila 1992. godine, kada je radila u ugostiteljskom objektu u mjestu Buletić kod Teslića, te je navela da je u maju iste godine mobilizovana u civilnu zaštitu, a zadaci joj bili smještanje izbjeglica po selima.

Prema njenim riječima, početkom juna u ugostiteljski objekat u kojem je radila došle su tri osobe iz Doboja, za koje je čula da su bili “Miće”. Tada su joj došli za šank i rekli da zatvori kafanu. Na upit o situaciji u mjestu Gornji Rankovići, navela je da je nosila hranu za policiju i da se čula pucnjava i rafali, ali da ne zna šta se dešavalo.

“Mi smo dignuti 8. juna i krenula je ofanziva, a 9. juna su doveli policiju i mi smo im nosili hranu. Hranu smo nosili 9., 10., 11. i 12. juna. Za ta četiri dana viđala sam Dušana Kuzmanovića i Predraga Markočevića. Od Dušana smo tražili cigare”, ispričala je Pajić, dodavši da ona nije išla u Gornje Rankoviće.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedokinja je rekla da, kada se čula pucnjava, iz sela su iseljeni ljudi srpske nacionalnosti.

Markočević i Kuzmanović su optuženi s Marinkom Đukićem za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Nenad Dević, koji je krajem septembra 2020. saslušan u svojstvu svjedoka Optužbe, pojasnio je da je njegov bivši kolega Hasan Iriškić došao da interveniše za brata kojeg je policija privela jer je bio naoružan.

Kazao je da je i Hasan tada uhapšen i da misli da se to dešavalo kada su “Miće” bile u Tesliću. Kako je pojasnio, uz pomoć jednog od pripadnika “Mića”, Iriškić je pušten.

Na upit da li se sjeća šta su bili Markočević i Đukić, svjedok je naveo da je čuo da Đukić treba da bude postavljen za načelnika, a da je Markočević bio predviđen za komandira stanice i da ne zna je li postavljen.

Dević, kojeg je direktno ispitala i Odbrana Đukića, naveo je da je poginuo jedan rezervni policajac u Gornjim Rankovićima, a da je ranjen jedan od pripadnika “Mića”.

On se prisjetio “šaptanja da su pobijeni neki ljudi” i da je u kancelariji sa osobom KD-5 čekao jer bi se trebao vršiti uviđaj ispred Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), gdje su ubijeni ljudi. Kako je pojasnio, Đuka je došao i rekao da će biti uviđaj i da se ne udaljavaju.

“Međutim, taj iz Doboja, neki Milan Savić, bio je tu i davao je neka uputstva da se trebaju ukloniti vjerovatno leševi. Milan Savić je bio šef ‘Mića’ (…) Mi smo na kraju otišli kući”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Dević je rekao da se s dolaskom “Mića” sve promijenilo i da su postrojili svu policiju i šamarali, kao i da ne zna jesu li nekog od optuženih šamarali.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija