Video

Detektor – Magazin: Dokumentarac ruske televizije vidi kalifat u BiH ali ne i presude za genocid

20. Juna 2023.13:29

Dokumentarac kojeg je nedavno emitovala ruska televizija RT zagovara tezu o postojanju bh. kalifata i vjerskoj radikalizaciji muslimana u Bosni i Hercegovini dok istovremeno negira postojanje presuda za opsadu Sarajeva i genocid Srebrenici. Zašto je međunarodnom televizijskom kanalu koga finansiraju ruske vlasti važno da u toku invazije na Ukrajinu ponovi poruke kakve već nekoliko godina zastupa Milorad Dodik?

Dok tvrdi da je postojala i još uvijek postoji težnja da se u BiH stvori islamski vjerski kalifat, pedesetominutni dokumentarni film “Bosna i Hercegovina – uspon kalifata” donosi teze kao što je postojanje navodnog plana da se trećina Srba pobije, dio protjera a dio konvertuje na islam dok se u isto vrijeme služi poznatim teorijama zavjera za negiranje sudski utvrđenih činjenica poput one da je masakr na Markalama 1994. godine djelo „muslimanske policije“ i da se ne zna ko je ubio zarobljenike u Srebrenici.

Za novu emisiju Detektor magazin novinari su provjeravali činjenice iznesene u filmu, a stručnjaci analizirali njegov sadržaj.

Irvin Pekmez