Suđenje

Optuženi za zločine u Bosanskom Brodu opet se nije pojavio na sudu u Doboju

25. Maja 2023.15:42
Okružno javno tužilaštvo Doboj zatražit će određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice ako se Dedo Odobašić, optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosankom Brodu, ne pojavi na narednom ročištu za izjašnjenje o krivici.
Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Foto: BIRN BiH

Okružni sud u Doboju nije dobio potvrdu da je Odobašić primio pozive za današnje ročište koji su mu direktno i preko Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine poslani na adresu u Švedskoj, pojasnila je sutkinja Marijana Lazić Miladinović.

Tužiteljica Mersiha Mehmedagić je navela da će, ukoliko se ne pojavi na narednom ročištu, zatražiti raspisivanje potjernice za optuženog.

Prema navodima Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Odobašić je u zgradi Skupštine opštine Bosanski Brod zlostavljao oštećenog nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema optužnici, on je u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu mučio i nanio teške povrede oštećenoj koja je bila zatvorena u ćeliji.

Prema ranijim navodima njegovog branioca Jadranka Hadžisejdića optuženi Odobašić je bolestan i koristi invalidska kolica.

Naredno ročište zakazano je za 11. avgust.

Arnes Grbešić