Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Svjedok negira navode iz istrage o prisustvu optuženog

9. Maja 2023.09:57
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je jedan zatvorenik pronađen mrtav u Kaošticama u opštini Višegrad, negirajući ranije navode iz istrage da je tada bio prisutan optuženi Ćamil Ramić i da je tijelo bačeno u Drinu.
Višegrad. Foto: BIRN BiH

Salem Ramić kazao je da je bio u Vojnoj policiji, prvo Teritorijalne odbrane, a potom Višegradske brigade. Ispričao je kako su s Crnog vrha prešli u Međeđu, a potom u obližnje Kaoštice, gdje je u jednoj kući bio i pritvor.

Ramić je naveo da su u pritvoru bila četiri zarobljenika koja su dovedena nakon akcije u Meremišlju. Koliko se sjeća, dva je puta bio u obezbjeđenju pritvora, a treći put, kako je naveo, pronađen je mrtav jedan od četvorice zarobljenika.

“Kad smo otvorili vrata, jedan je falio na paleti… Nije davao znake života. To je bio ovaj najmađi, iz Zenice, 20-ak godina”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da je nastala “strka-frka” i da je obaviješten neko od nadležnih, ali da se on ne sjeća ko. Kazao je da se ne sjeća šta se dalje dešavalo. Tužiteljica Marijana Čobović predočila mu je iskaz iz istrage u kojem je naveo da su tada pred pritvor došli Ćamil Ramić, koji je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost, kao i Ahmed Sejdić, tadašnji komandant Višegradske brigade.

“Ja sam uporno tvrdio tokom davanja izjave da se ne sjećam nijednog imena ko je bio prisutan”, odgovorio je Ramić, dodavši da nije pročitao izjavu.

Ramić je optužen s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Sejdić, nekadašnji komandant Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine, oslobođen je u drugom predmetu optužbi za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Svjedok je potvrdio da je u zapisniku tačno navedeno šta je rekao o drugim licima koja nije vidio.

On je kazao da se pričalo da je tijelo bačeno u Drinu, a da se isto tako pričalo da je i zakopano. Negirao je navode iz svog iskaza da je bio u blizini kada je tijelo bačeno u rijeku.

Ramić nije ostao ni pri navodima iz istrage da mu je poznato da su pritvorenici konstantno tučeni.

“Ako ih je neko tukao, mogao je samo po noći”, rekao je svjedok.

Takođe je negirao da je izjavio da je Ramić u Međeđi i Kaošticama bio nadređeni Vojnoj policiji i da je bio zadužen za zarobljenike.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Ramića, svjedok je kazao da nije bio na sastancima i da nije poznavao propise ni zaduženja pojedinih osoba. Braniteljici Vasviji Vidović je potvrdio da je bio prisutan kada je optuženi ranjen, navodeći da jedno vrijeme nije izlazio iz kuće.

Vidović je prigovorila na ulaganje zapisnika svjedoka iz istrage, navodeći da treba biti vrlo pažljiv prema zapisnicima kad je u pitanju jednonacionalni sastav onih koji ispituju.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

Marija Taušan