Suđenje

Počelo suđenje za ubistva civila kod Odžaka

27. Marta 2023.15:48
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, počelo je suđenje Mirsadu Brkiću, optuženom za ubistva dvije osobe i druge zločine počinjene na području Odžaka 1992. godine.
Okružno javno tužilaštvo u Doboju. Foto: BIRN BiH

Rade Ljubičić, prvi svjedok pred Okružnim sudom u Doboju, rekao je da je optuženi Mirsad Brkić bio u “Bešlaginoj grupi”, koja je 1992. godine učestvovala u zatvaranju, mučenju i ubistvima civila u naselju Jezero, koje je tada pripadalo općini Odžak.

U ovoj grupi, u kojoj su se članovi oslovljavali nadimcima, bili su izvjesni Bešlaga, Som, Harda i Čabrija, kazao je svjedok, dodavši da je optuženi imao nadimak Som.

U nastavku, svjedok je ispričao da mu je brat Simo ubijen u blizini njegove kuće, dok je uhapšen i u nepoznatom pravcu odveden Pero Ljubičić, koji je kasnije pronađen mrtav u jednoj šupi.

“Simo i Pero su se vraćali iz Odžaka i bili su mokri od kiše. U ulici se pojavila ‘Bešlagina grupa’. Ja sam pobjegao u voćnjak. Čuo sam tri kratka rafala i da je Bešlaga govorio Simi da stane kad je počeo da bježi. Ne znam ko je pucao. Tad je odveden Pero Ljubičić. On je pronađen mrtav u šupi poslije ulaska naše vojske u Odžak”, rekao je Ljubičić.

Za optuženog Brkića svjedok je kazao da ga je poznavao odranije, jer su živjeli u istoj ulici.

Branilac optuženog Nebojša Matović svjedoku je predočio fotoalbum Policijske uprave Doboj iz 2007. godine u kojem je Ljubičić kao osobu s nadimkom Som označio Jasmina Brkića.

“Možda sam napravio grešku. Ne bih ga ni sad prepoznao da se nije predstavio”, rekao je Ljubičić, koji je u istrazi mladića s nadimkom Som opisao kao mršavog momka “žute ili smeđe kose”.

Za optuženog je kazao i da je učestvovao u zatvaranju desetak osoba u garažu Ilije Miloševića u Jezeru.

“Zajedno s Bešlagom mi je vezao ruke. Vezali su nas kanapom za pakete od konoplje. Ja sam uspio da se oslobodim. Odvezao sam i skoro sve ostale. Pobjegli smo u kukuruz. Oni su pucali za nama. Nisam mogao da vidim ko puca, ali mislim da su to bili ti iz ‘Bešlagine grupe’”, rekao je Ljubičić.

Prema navodima optužnice, Brkić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, tereti se da je u naselju Jezero na području nekadašnje općine Odžak, sa Senahidom Ribićem i drugim nepoznatim osobama, u junu i julu 1992. godine protivzakonito zatvarao, zastrašivao i mučio civile srpske nacionalnosti, te učestvovao u ubistvu dvije osobe.

Mirsad Brkić je početkom novembra prošle godine izručen iz Austrije u Bosnu i Hercegovinu, po međunarodnoj potjernici koja je raspisana po naredbi Okružnog suda Doboj.

U ekstradicionom pritvoru u Austriji je bio od 24. februara 2022. godine.

Trenutno se nalazi u pritvoru u Doboju.

Za zločine počinjene na području Odžaka, Senahid Ribić je krajem januara 2013. pred Sudom u Doboju osuđen na 13 godina zatvora.

Svjedokinja Daliborka Ilić je ispričala da nije bila u Jezeru kad je ubijen njen otac Simo Ljubičić.

Kazala je da je čula u Bosanskom Brodu, gdje je došla nakon ulaska srpskih snaga u Odžak, kako Bešlaga priča da je ubio Simu Ljubičića.

“U Hrvatskoj sam dobila potvrdu informacije da je ubijen”, rekla je Ilić.

Ona je kazala i da optuženog poznaje iz đačkog doba, jer je malo stariji od nje, i da je tada imao nadimak Som.

Na današnjem ročištu je pročitan iskaz iz 2011. godine Prede Ljubičića, koji je u međuvremenu preminuo.

“Supruga Pere Ljubičića mi je rekla da su ga odveli Senahid Ribić zvani Bešlaga, izvjesni Brkić zvani Som i još jedna osoba. Od meni nepoznatih pripadnika Vojske Republike Srpske sam čuo da su oni pronašli tijelo mog pokojnog brata, zavezano za grede u šupi, na kojem su bili vidljivi tragovi mučenja”, navodi se u izjavi svjedoka koju je pročitao tužilac Slavko Krulj.

Suđenje se nastavlja 29. marta.

Arnes Grbešić