Suđenje

Novović i Pjano: Dobri odnosi sa optuženim

23. Marta 2023.11:43
Na suđenju za zločine počinjene 1992. na području Foče, svjedok Odbrane je kazao da optuženog Borislava Pjanu nije viđao tokom rata i da je čuo da je bio u Beogradu.
Foča. Foto: BIRN BiH

Haso Grčo je ispričao da ga je rat sa porodicom zatekao u selu Požarevo kod Foče, a 22. aprila mu je izgorjela kuća. Pojasnio je da se naredna dva mjeseca krio po šumama, te je u junu odveden na ekonomiju “Brijuni“ da obavlja radove, a kasnije je bio zatvoren i u Kalinoviku.

Grčo je naveo da optuženog Pjanu poznaje jer je išao u školu s njegovom djecom i da su uvijek bili u dobrim odnosima.

Tokom rata, kako je pojasnio, nije viđao optuženog, već njegovog brata Miroslava koji je dolazio u obilazak.

“Pitao sam ga za Vas, rekao je da ste u Beogradu, da radite tamo“, rekao je svjedok odgovarajući na pitanja Pjane, dodajući da nije čuo da je optuženi nešto činio u ratu.

Drugi Pjanin svjedok, Emin Veiz, kazao je da se početkom rata nalazio u Beogradu, ali roditelji i ostatak porodice su bili na području Foče. On je dodao da je pokušao doći do informacija o njihovoj sudbini i u prvom navratu je saznao da su bratova djeca ubijena.

Naknadno se svjedok, kako je rekao, preko dobrog prijatelja Save ponovo interesovao i saznao da su djeca ipak živa.

“Sava je to provjerio i rekao da su djeca otišla preko Rogoja. Pjano ih je preveo jer snaha nije mogla da hoda“, rekao je Veiz, dodavši da je nakon rata razgovarao sa sestričnom koja mu je rekla da ju je jedan čovjek te prilike vodio za ruku, ali nije znala o kome se radi.

Veiz je rekao da optuženog nije poznavao od ranije, a prvi put ga je vidio prije mjesec dana. Pojasnio je da se, po povratku u Foču nakon rata, “raspitivao ko je Pjano koji je spasio bratovu djecu i snahu“.

U unakrsnom ispitivanju Tužilaštvo je upitalo svjedoka zna li da li se radi o optuženom, njegovom bratu ili nekom trećem, na šta je on odgovorio da ne zna.

Borislav Pjano i Spomenko Novović su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon.

Suđenje će se nastaviti 30. marta, kada će Pjano svjedočiti u svoju korist.

Lamija Grebo