Suđenje

Kuzmanović i ostali: Tužilaštvo traži da se čitaju iskazi preostalih svjedoka

20. Marta 2023.12:28
Na suđenju za zločine počinjene 1992. na području Teslića, Odbrana Dušana Kuzmanovića, obrazlažući predložene materijalne dokaze, navela je kako je on bio u vojsci kada su Bošnjaci angažovani u radnoj obavezi.
Teslić. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Enisa Adrović je na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Davorina Jukića rekla da ostaje kod prijedloga da se pročitaju iskazi preostalih svjedoka koje planira saslušati Tužilaštvo, objasnivši da s nekima od njih ne može stupiti u kontakt, dok su neki narušenog zdravstvenog stanja.

Odbrane su se usprotivile čitanju iskaza svjedoka, te su tražili da se prvo vještači njihova medicinska dokumentacija.

Sudija Jukić je od tužiteljice zatražio da u narednih sedam dana podneskom obavijesti Sud kada je pokušala stupiti u kontakt s potencijalnim svjedocima, te da dostavi medicinsku dokumentaciju, nakon čega će Sudsko vijeće donijeti odluku da li će iskazi ovih svjedoka biti pročitani.

Iz Tužilaštva BiH su na predložene dokaze Odbrane Kuzmanovića uložili prigovore zakonitosti i relevantnosti.

Adrović je rekla kako su svi predloženi materijalni dokazi irelevantni za događaje koji su inkriminisani predmetnom optužnicom, dodavši kako se u većini slučajeva radi o slabo vidljivim kopijama. Dodala je kako joj nije dostavljen materijalni dokaz “Odluka o osnivanju i sjedištu vojnih tužilaštava i sudova”.

Kuzmanovićeva braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević odgovorila je kako se materijalni dokazi odnose na opšti kontekst, te da je neke od njih tokom dokaznog postupka predložilo i Tužilaštvo BiH.

Govoreći o aktima koji nisu potpisani, poput onih iz Službe državne bezbjednosti Doboj, Tupajić-Škiljević je kazala kako su autentičnost ovih dokumenata potvrdili svjedoci Odbrane koji su bili angažovani u ovoj službi 1992. godine, dodavši kako je praksa rada podrazumijevala da se dokumenti ne potpisuju.

Ona je rekla kako je dokaze koji se odnose na inkriminisani period za područje opštine Teslić, poput krivičnih prijava i izjava o licima koja su učestvovala u hapšenjima, njima dostavilo Tužilaštvo BiH uz optužnicu.

Tupajić-Škiljević je kazala da je došlo do razdvajanja postupka iz predmeta “Milan Ninković i drugi”, kada je činjenični opis u odnosu na Kuzmanovića promijenjen.

U predmetu “Ninković i drugi” se vodi postupak za zločine počinjene na području Doboja i Teslića.

“Sedmog jula 1992. godine Kuzmanović je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, nije se nalazio u Policijskoj stanici u Tesliću. Angažovanje Bošnjaka u radnu obavezu se dešavalo tek poslije datuma kada on nije bio u stanici policije”, kazala je Tupajić-Škiljević.

Sudija Jukić je rekao kako će Sudsko vijeće prihvatiti sve dokaze.

Na narednom ročištu Odbrana drugooptuženog Predraga Markočevića će krenuti sa izvođenjem materijalnih dokaza.

Kuzmanović, Markočević i Marinko Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Suđenje se nastavlja 10. aprila.

Jasmin Begić