Suđenje

Matuzović i ostali: Akcija oduzimanja oružja u Bukovoj Gredi

8. Marta 2023.12:03
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Orašja, svjedok Odbrane ispričao je kako je civilna policija osiguravala selo Bukova Greda prilikom akcije oduzimanja oružja, te da su u akciji učestvovale još dvije jedinice, Vojna policija i jedinica iz Hrvatske.
Đuro Matuzović s braniocem Vladom Adamovićem. Foto: BIRN BiH

Na poziv Odbrane prvooptuženog Đure Matuzovića, u Državnom sudu je saslušan Meho Delić, pomoćnik komandanta Policijske stanice u Orašju, koji je 2018. godine saslušan i kao svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Svjedok je ispričao da je jedno jutro, dolazeći na posao, ispred Policijske stanice vidio grupu vojnika iz Hrvatske, a da im je potom komandant Marko Dominković rekao da idu u akciju oduzimanja nelegalnog oružja u selu Bukova Greda, u kojem su, kako je naveo svjedok, živjeli pola Hrvati, a pola Srbi.

“U selo su krenule tri jedinice – naša policijska, Vojna policija kojom je komandovao Pero Vincetić i ta jedinica iz Hrvatske”, naveo je svjedok.

On je kazao da je zadatak policije bio da osigurava selo, da su raspoređeni na punktove, gdje su legitimisali sva lica koja su dolazila ili izlazila iz sela.

“Svaka jedinica imala je svog komandanta, i mi nismo bili potčinjeni nikome”, rekao je svjedok te dodao kako su u Dom privođena sva lica koja su imala oružje, te da nije znao ko je Hrvat, a ko Srbin.

Svjedok je ispričao i da je jedinica civilne policije morala pobjeći prilikom napada na selo Vidovice, jer se, kako je naveo, nisu imali čime suprotstaviti tenkovima.

“U Vidovicama je napravljen masakr nad civilima, ubijene su uglavnom žene i starci koji nisu mogli pobjeći”, kazao je svjedok.

Za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju – s Matuzovićem su optuženi Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Tužioca Milanka Kajganića zanimalo je kome je bio odgovoran komandir policije, na što je svjedok rekao da je načelnik Policijske stanice bio Tado Oršolić.

“To je bio rat, mi smo se branili, nije ta linija odgovornosti ni postojala tada”, naveo je svjedok, te dodao kako je odlična odluka bila da se, poslije dešavanja u selu Vidovice, Srbi iz Orašja stave u izolaciju.

“Svi oni su razmijenjeni u augustu 1992. godine i svi su preživjeli. Zato kažem da je ta ideja bila dobra, jer su ljudi spašeni”, objasnio je svjedok.

Krešimir Zubak, branilac Marka Dominkovića, pitao je svjedoka kada je pristupio policiji, na što je svjedok rekao da je u augustu 1991. godine imenovan na funkciju pomoćnika komandanta, da mu je to prvo iskustvo u policiji, te da nije prošao bilo kakvu obuku.

Suđenje se nastavlja 15.  marta.

Selma Boračić Mršo