Vijest

Važnost iskustava djece za proces pomirenja: Obilježavanje rođendana Muzeja ratnog djetinjstva

15. Februara 2023.12:15
Sinoćnjim centralnim događajem u Narodnom pozorištu u Sarajevu, te predstavljanjem aktivnosti i postignutih rezultata tokom prošle godine, počelo je obilježavanje šestog rođendana Muzeja ratnog djetinjstva posvećenog sjećanju i uspomenama djece koja su pogođena ratom u BiH, Ukrajini i širom svijeta.


Rođendan Muzeja ratnog djetinjstva. Foto: BIRN BiH 

Jasminko Halilović, osnivač i direktor, osvrnuo se na proteklih šest godina u kojima je Muzej od jedne male lokalne inicijative izrastao u međunarodnu organizaciju.

“U tom periodu Muzej je dobio mnoga međunarodna priznanja, ali ono što je za nas najvažnije jeste da je rasla naša kolekcija, da je rastao obim i kvalitet naših aktivnosti”, naveo je Halilović, objasnivši da Muzej ima svoj ured i u Kijevu i Haagu.

Iskazao je nadu da Muzej daje doprinos kulturi sjećanja, kroz dokumentaciju iskustava onih koji su tokom rata u BiH bili djeca, dajući glas tim pričama i nudeći platformu za ljude da podijele svoja iskustva.

Šefica Sekcije za evropske integracije, politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH Aurelie Valtat je kazala da je sretna zbog prisustva rođendanu jedinog muzeja u svijetu koji se bavi isključivo djecom pogođenom ratom.

“EU u BiH je itekako sretna što partnerski, zajednički s Muzejom ratnog djetinjstva, može biti zajednički domaćin događaja. Medvjedići, baletanke, igračke, pisma, sve je to više od predmeta, to su glasovi, sjećanja, strahovi, otpornosti, to su glasovi iza kojih stoje priče djece koja su preživjela rat, i upravo zbog toga nisu važni samo predmeti, važne su priče koje stoje iza tih predmeta”, navela je Valtat.

Prema njenom mišljenju, Muzej zaslužuje međunarodno priznanje, a Bosna i Hercegovina treba biti ponosna na to šta ovaj muzej radi, dodavši da će EU u BiH nastaviti podržavati Muzej u njegovoj misiji – očuvanja sjećanja i pamćenja djece koja su pogođena ratom, iz BiH, Ukrajine i djece širom svijeta.

“Moram reći da su djeca poput spužvi, djeca kupe sve ono što im se dešava u životu i ta iskustva koja usput pokupe utiču na cijele njihove živote, odnosno oblikuju ih u budućnosti bilo na pozitivan ili na negativan način. Upravo je zbog toga važno priznati i shvatiti koliko je važno to ratno iskustvo i koliko je velik utjecaj takvog iskustva na dječije živote. Upravo zbog toga je važno raditi ovo”, kazala je ona.

Svitlana Osipchuk, direktorica ukrajinskog ureda Muzeja, zahvalila se na pomoći iz BiH koja je pružena ratom pogođenoj Ukrajini. Mišljenja je da je itekako važan rad Muzeja s obzirom na to da su djeca Ukrajine i dan-danas i u ovom trenutku meta, da ona trpe i da će njihova iskustva u budućnosti ove zemlje igrati veoma veliku ulogu.

“Mislim da u budućnosti, kada jednom dođemo do tog trena kada će biti moguća izgradnja pomirenja, mislim da će itekako biti od pomoći, jer što više budemo ulagali u priče, što više budemo ulagali u ta iskustva, između ostalog i iskustva djece u procesu pomirenja, to će naš život biti bogatiji u budućnosti”, zaključila je Osipchuk.

Misija Muzeja je kontinuirano i po najvišim standardima dokumentirati i digitalizirati materijale koji se odnose na odrastanje u ratu, a zatim ih prezentirati kroz različite medije, s ciljem edukacije što šire publike o ovom iskustvu, dok je vizija na individualnom nivou pomoći prevazilaženje traume i sprečavanje traumatizacije drugih, a na kolektivnom – međusobno razumijevanje, s ciljem da se podrži lični i društveni razvoj.

Centralnim događajem u Narodnom pozorištu sinoć je počelo obilježavanje rođendana Muzeja, koje će se nastaviti raznim aktivnostima u narednih sedam dana.

Aida Trepanić Hebib