Vijest

Prijetnje Rusije prema BiH pokrenule raspravu sa EU na društvenim mrežama

14. Februara 2023.16:52
Nakon reakcije Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini na zvaničnoj Facebook stranici zbog prijetnji Ambasade Ruske Federacije prema euroatlantskim integracijama BiH, ponovo su reagovali ruski predstavnici odgovarajući na prozivke da su direktna prijetnja miru. Iz Ambasade Rusije već sedmicama objavljuju saopćenja “mladih diplomata”, na koja je EU prvi put reagovala.
Zgrada Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu. Foto: Ambasada Ruske Federacije u BiH

U tekstu EU koji je odgovor na niz saopćenja objavljenih na Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a koje potpisuju “Mlade diplomate Ambasade Rusije u BiH”, ističe se fokus na “mitove i čiste neistine na društvenim mrežama” koje se objavljuju na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije.

U adresiranim postovima, “Mlade diplomate Ambasade Rusije u BiH” se dotiču nekoliko tema, od Ukrajine do potencijala članstva BiH u NATO-u. Na stranici Delegacije EU izražavaju sumnju u vjerodostojnost ruskih tekstova.

“U ovo vrijeme prošle godine, ruske diplomate su iskoristile povod svog Dana diplomata za empatična uvjeravanja da Rusija neće izvršiti invaziju na Ukrajinu. Njihovim ovogodišnjim istupima se jednako može vjerovati”, navodi se, između ostalog, na Facebook stranici Delegacije EU u BiH.

U jednom od postova “Mladih diplomata Ambasade Rusije” naglašava se da BiH ima slobodu da pravi korake na političkoj sceni svijeta te da se može, ako želi, pridružiti bilo kojoj organizaciji.

“Ako to želi većina građana, ako to donosi neke koristi zemlji, da podstrek razvoju, ojača veze sa drugim narodima svijeta – samo izvolite, mi ćemo to primiti sa iskrenom radošću. Ali vi (tu se, ustvari, misli na rukovodstvo države) morate shvatiti da u slučaju ako se pridružite nekom bloku čiji je glavni cilj uništenje Rusije, onda mi – isto tako slobodna zemlja sa nezavisnom vanjskom politikom, kao što je i Bosna i Hercegovina – imamo pravo da se branimo. Shvaćate li razliku? Sve dok ne poduzimate mjere protiv nas, osjećamo se opušteno i nemamo potrebu za pojačanjem odbrane”, stoji u jednom od saopćenja “Mladih diplomata”.

Delegacija EU u BiH, odnosno “Mlade diplomate EU” dotakle su se ovog dijela saopćenja pa ističu kako je “teško razumjeti komentare o Bosni i Hercegovini i njenim suverenim izborima na koje ima sva prava kao bilo šta drugo nego indirektnu prijetnju”.

Prijetnje koje su dolazile ranije nisu dolazile samo od “Mladih diplomata”, nego i od ambasadora, smatra Samir Beharić, istraživač pri organizaciji “Balkan Forum”.

“Sjetit ćemo se kada je između redova izgovorio prijetnje ako BiH uđe u NATO. Bukvalno je to opisano u ova četiri posta na stranici Ambasade. Vrlo je interesantno pratiti koji rječnik tu koriste i porede ga s rječnikom koji se koristio pri ruskoj invaziji na Ukrajinu, oni kažu da se Rusija tu brani. I istu tu frazu koriste kada je u pitanju ulazak BiH u NATO i iz tog razloga će se Rusija morati braniti”, kaže on.

Navodi da je rječnik Ambasade Rusije identičan onome što smo vidjeli proteklih nekoliko mjeseci, bez obizra da li potpisuju “Mlade diplomate” ili sam ambasador Igor Kalabuhov.

Drugi aspekt na koji se Delegacija EU, odnosno “Mlade diplomate EU”, osvrće jeste tvrdnja Ambasade Rusije da je rast cijena energije i namirnica krivica EU, odnosno Zapada.

“Isključivo Rusija također snosi odgovornost za rast cijena osnovnih namirnica i energenata u svijetu, uključujući i u Bosni i Hercegovini. Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, ne bismo se suočavali s posljedicama koje imamo na robnim tržištima. Ironično govoriti o ‘herojskoj patnji’, kao u vašoj objavi, pljuvanje je u lica ljudi za čiju ste patnju odgovorni”, kažu Mlade diplomate EU.

Nakon reakcije objavljene na stranici Delegacije EU, Ambasada Rusije je još jednom postavila mišljenje svojih Mladih diplomata.

“Vaša tvrdnja da Bosnu i Hercegovinu plašimo suverenitetom sasvim je van granica zdravog razuma! Smatrate li da je za građane Bosne i Hercegovine bolje da slušaju vaše slatke priče o prednostima evropskih integracija u okrilju protektoratskog Ureda visokog predstavnika?”, piše, između ostalog, na stranici Ambasade Rusije.

Beharić kaže da su objave Ambasade Rusije namijenjene građanima Bosne i Hercegovine te da nije isključeno da će u narednom periodu informacijski rat eskalirati, što bi sa sobom moglo nositi ozbiljne posljedice kao što su bile dezinformacije tokom pandemije koronavirusa.

“Ono što Delegacija EU nije spomenula jeste da su ‘Mlade diplomate Ambasade Rusije’ u svojim postovima širile nekoliko teorija zavjere, a jedna je vezana za navodno pravljenje virusa u kijevskim laboratorijama, što smo imali priliku da čujemo tokom vrhunca pandemije”, zaključuje Beharić.

Također, Beharić smatra da je Delegacija EU u BiH objavom posta “Mladih diplomata EU” neznatno promijenila način komunikacije.

“Niti ovo što je objavila Delegacija EU u BiH, niti ono što je objavila Ambasada Ruske Federacije u BiH unutar četiri posta suštinski ne odudara od onoga što su obje strane do sada zastupale. Ono što se malo razlikuje jeste forma objave i jezik objave kod Delegacije EU u BiH jer taj rječnik koji se koristi jeste malo slobodniji od onoga što smo do sada imali prikliku da čitamo i čujemo”, smatra Beharić.

Irvin Pekmez