Suđenje

Kuzmanović i ostali: “Miće” bile vlast u Tesliću

13. Februara 2023.12:06
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića 1992. godine, svjedoci Odbrane Dušana Kuzmanovića su ispričali kako je paravojna formacija “Miće” bila glavna i da su ih se svi u gradu plašili.
Teslić. Foto: BIRN BiH

Marinko Kuprešak je kazao da je bio u sastavu rezervne policije u Tesliću i kako se s dolaskom paravojne formacije “Miće” u gradu sve promijenilo.

Pripadnici “Mića” su, prema riječima svjedoka, preuzeli komandovanje, privodili su stanovništvo i maltretirali policiju.

“Ja sam ih izbjegavao, ‘Mića’ su se svi plašili, oni su bili vlast”, rekao je svjedok i dodao kako su jedne prilike postrojili policiju te tražili dobrovoljce za specijalnu obuku “Crvenih beretki”, a kada su prozvali Marinka Đukića, on je to odbio, pa su ga, kako je naveo svjedok, natjerali da radi sklekove na betonu.

On je naveo kako je učestvovao u akciji na selo Gornji Rankovići, kako se pucalo s obje strane, a da je, nakon što se jedan dio policije našao u okruženju, Kuzmanović došao i pitao: “Ko je smio policiju poslati tamo?”

Potom je, prema iskazu svjedoka, krenuo u selo Sekulići, odakle se čula jaka pucnjava, kako bi se okružena jedinica policije spasila.

“U Rankovićima su onda počeli pregovori i Kuzmanović je bio u selu kada je počela predaja oružja. Vidio sam traktor pun oružja kako voze iz sela”, ispričao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljicu Enisu Adrović je zanimalo kakvu je uniformu nosio Kuzmanović te šta je imao od oružja, a svjedok je kazao da je bio u maskirnoj uniformi, da je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Tesliću, te da je imao pištolj, koji su mu oduzele “Miće”.

Tužiteljica ga je pitala kako je moguće da se 150 policajaca prepalo 20 pripadnika “Mića”, na što je svjedok rekao da su mislili da ih je vojni vrh poslao, te nisu pružali otpor.

Svjedok nije čuo ništa o događajima od 8. juna 1992., kada su, prema optužnici, zatvorenici izvedeni iz podruma u dvorište stanice policije i tu premlaćeni drvenim motkama, usljed čega je šest osoba preminulo, a jedna je naknadno ubijena vatrenim oružjem, o čemu ga je također pitala tužiteljica.

Branko Ristić, branilac Marinka Đukića, pitao je svjedoka da li je bilo postrojavanja i nekih govora kada su došle “Miće”, a Kuprešak je odgovorio da jeste, te da nije vidio papir, ali da je čovjek po imenu Ljubiša Petričević, koji je imao oznake kapetana prve klase, kazao tada: “Mi smo ovdje sve.”

Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić terete se za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Svjedok Dragan Numić također je bio u sastavu rezervne policije i ispričao je da je učestvovao u akciji na Gornje Rankoviće.

On je, kako je rekao, bio dio jedinice koja se, okružena, povukla u potok, te da je tada jedan njihov pripadnik poginuo.

Svjedok je na pitanja tužiteljice o dešavanjima u Rankovićima odgovorio kako ne zna šta se tamo dešavalo.

“Ja nisam ušao u selo, niti sam vidio zarobljene ljude”, kazao je svjedok te dodao kako Kuzmanović jeste bio načelnik, ali da ne zna kakvu je uniformu i oružje imao.

Suđenje se nastavlja 20. februara.

Selma Boračić Mršo