Suđenje

Gadžo Senad i ostali: Suđenje za zločine u Hrasnici nastavlja se u martu

10. Februara 2023.13:01
Suđenje Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, koji se terete za zločine počinjene na području sarajevskog naselja Hrasnica, bit će nastavljeno u martu uz novog člana Sudskog vijeća te novu tužiteljicu u predmetu.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Vijeća Mediha Pašić rekla je da je do promjene u Vijeću došlo nakon što je sutkinja Mira Smajlović otišla u penziju.

“Umjesto nje, novi član Vijeća je sutkinja Lejla Konjić Dragović”, kazala je na statusnoj konferenciji sutkinja Pašić.

Istovremeno, došlo je i do promjene tužitelja u ovom predmetu. Umjesto Miroslava Janjića, koji je imenovan za sudiju Suda BiH, predmet je preuzela tužiteljica Marijana Čobović.

Tužilaštvo BiH, kao ni Odbrane nisu imali primjedbe na izmjenu člana Vijeća.

S obzirom na to da je prošlo više od mjesec dana od posljednjeg održavanja ročišta te da je došlo do izmjene u Vijeću, stranke su dale saglasnost da se ponovno ne izvode do sada provedeni dokazi.

Gadžo, Laličić i Hebib optuženi su za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja zatočenih osoba u prostorijama zatvora u Hrasnici, Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera u ovom naselju, u periodu od 1992. do 1994. godine. Oni su optuženi u svojstvu pripadnika Armije BiH.

Suđenje se nastavlja 10. marta.

Selma Boračić Mršo