Vijest

Naredne sedmice završna riječ Tužilaštva na suđenju Drekoviću

3. Februara 2023.17:01
Državno tužilaštvo će sljedeće sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine iznijeti završnu riječ na suđenju Ramizu Drekoviću, koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. naredio artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići (općina Konjic) neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku, u kojima je jedna 15-godišnjakinja poginula, te je nekoliko civila ranjeno, a iznošenje završne riječi Tužilaštva je planirano u srijedu, 8. februara.

Završnu riječ u ponedjeljak, 6. februara, iznosi Odbrana Zorana Tanasića, optuženog za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Janje od 1992. do 1994. godine.

Pored Tanasića, za progon bošnjačkog stanovništva u Janji, optuženi su Branislav Trišić, Milan Đokić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković.

Žalbena sjednica na presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad Srebreničanima u julu 1995., zakazana je za utorak, 7. februar.

Sljedeće sedmice ća biti nastavljena suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Rogatici, Prijedoru, Doboju, Goraždu, Vogošći, Bužimu, Tesliću, Bratuncu, Lukavcu, Zvorniku, Donjem Vakufu, Foči, Sarajevu, Nevesinju, Brezi, Lukavcu, Sokocu i Hrasnici.

 

Jasmin Begić