Vijest

Slovenija uhapsila dvije osobe zbog sumnje da su ruski špijuni

31. Januara 2023.16:59
Prema navodima slovenačkih medija, uhapšeno je dvoje Južnoamerikanaca koji su optuženi da su špijunirali za Rusiju.

This post is also available in: English


Poslovna zgrada u Ljubljani iz koje su osumnjičeni vodili “poslove”. Foto: Google street view

Slovenska obavještajno-sigurnosna agencija (SOVA), skupa sa Nacionalnim istražnim uredom (NPU), uhapsila je dvoje stranih državljana optuženih da su špijunirali za Rusiju, kako je objavljeno na stranicama dnevnih novina Delo i Siol. Ova nezvanična informacija je takođe potvrđena od Okružnog tužilaštva u Ljubljani.

Prema pisanju medijske kuće 24ur.com, navodni ruski špijuni su dvoje argentinskih državljana Mario Roso Mayer Munos i Ludwiga Gischa, koji su djelovali putem umjetničke galerije “Art Gallery 5’14“, kao i preduzeća za informatičku tehnologiju “DSM & IT“.

Oni su prethodno unajmili mali ured u jednoj zgradi u okrugu Bežigrad u Ljubljani, gdje su i uhapšeni. Navodno im je posao sa nekretninama i antikvitetima služio kao paravan.

Na temelju izjave SOVA-e, Ured tužitelja je pokrenuo preliminarnu istragu, te je u decembru prošle godine zatražio od Istražnog odjela Okružnog suda u Ljubljani da provede istragu.

Dvoje osumnjičenih se trenutno nalaze u pritvoru. Ukoliko budu proglašeni krivim za špijunažu, mogli bi dobiti zatvorsku kaznu u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

Slučaj se smatra uspjehom zbog složenosti postupka otkrivanja; naime, teško je pronaći i povezati sa Rusijom špijune sa lažnim identitetima i državljanstvima.

Zbog svog geostrateškog položaja na rubu između Srednje Evrope i Balkana, Slovenija je interesantna stranim agentima, izjavio je za list Delo stručnjak za sigurnost i bivši direktor SOVA-a, Iztok Podbregar.

This post is also available in: English