Suđenje

Patković i ostali: Početak suđenja odgođen zbog zdravstvenih razloga

23. Januara 2023.11:41
Početak suđenja za nezakonitu kupovinu vozila od sredstava boračkog udruženja odgođen je pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog zdravstvenih razloga prvooptuženog Šerifa Patkovića.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sudija Galiba Katica je kazala da je Patkovićev branilac zatražio odgađanje ročišta jer optuženi ne može doći zbog operativnog zahvata. Dodala je da je o tome dostavljena medicinska dokumentacija.

Na ročište je osim tužioca pristupio samo drugooptuženi Seno Šehović, a branioci Suada Halilagić i Džemo Hadžiomeragić se nisu pojavili. Hadžiomeragić je podneskom obavijestio Sud da ima drugo ročište, zakazano u Foči.

Patković je optužen kao bivši predsjednik Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, a Šehović kao bivši direktor Fondacije za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kako je ranije navedeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Šehović je od boračkog novca nezakonito kupio, a Patković koristio, automobil u vrijednosti od 84.778,59 konvertibilnih maraka.

Prema optužnici, oni su u periodu od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH kao osnivača Fondacije, te bez znanja i odluke Upravnog odbora, kupili automobil Volkswagen Tiguan novcem s računa Fondacije koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je, kako se navodi, s firmom “Porsche Leasing” Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu, a Patković je koristio automobil bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Početak suđenja je odgođen za 9. februar.

Marija Taušan