Suđenje

Kuzmanović i ostali: Zadatak “Mića” bila mobilizacija stanovništva

23. Januara 2023.14:05
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane Dušana Kuzmanovića je ispričao kako je paravojna formacija “Miće” preuzela kontrolu nad svime u Tesliću, te da im je zadatak bila mobilizacija srpskog stanovništva.
Dušan Kuzmanović i ostali. Foto: Sud BiH

Milorad Stojanović, koji je bio na čelu Druge čete Vojne policije Teslićke srpske brigade, ispričao je kako je paravojna formacija “Miće” došla početkom juna 1992. godine iz Doboja u Teslić.

“Rečeno nam je da će vršiti mobilizaciju, jer smo mi ‘loši Srbi’”, prisjetio se svjedok.

Po dolasku “Mića” u Teslić, pripadnici Vojne policije su, kako je naveo svjedok, postrojeni ispred škole u Pribiniću te im je rečeno da je Ljubiša Petričević komandant Teslićke srpske brigade, zadužen za odbranu grada, a Ranko Šljuka imenovan je za komandira Vojne policije.

Svjedok je naveo da su “Miće” preuzele komandu brigade, te da je čuo kako su preuzele i Stanicu javne bezbjednosti (SJB) i zgradu Opštine.

On je izjavio kako su “Miće” uvele policijski sat u Tesliću, te da je svim građanima naređeno da spuste roletne tokom dana.

S dolaskom ove jedinice u Teslić, kako je ispričao svjedok, počela su privođenja imućnijih Bošnjaka i Hrvata.

“Oni su znali ko je imućan, i te ljude su ucjenjivali da im daju novac za slobodu”, kazao je svjedok te dodao kako su “Miće” formirale zatvor u Pribiniću.

Stojanović je rekao kako je on sa svojim vodom Vojne policije radio na obezbjeđenju grada, te da su učestvovali u izvođenju srpskog stanovništva iz Maglaja.

Svjedok je naveo kako je početkom juna 1992. godine bio iznad sela Stenjak kada su, po naredbi komande, pripadnici “Mića” ušli u selo i razoružali bošnjačko stanovništvo.

Kako je ispričao, nakon nekoliko dana Bošnjaci iz sela Rankovići pucali su na mještovitu patrolu izviđača i policije, te je došla naredba da se selo stavi pod blokadu, koja je trajala četiri dana.

“Tada je jedan srpski vojnik, zvali su ga ‘Kejt’, zarobljen, čuli smo njegove krike noću”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon toga i ovo selo razoružano, a da on potom odlazi u selo Đulići.

Ispričao je kako je čuo da je jedan od pripadnika “Mića” silovao suprugu jednog srpskog vojnika, te je počela priprema za njihovo hapšenje.

Potom je uslijedilo hapšenje “Mića”, gdje je od svjedoka traženo da bude lojalan grupi koja priprema hapšenje, te da se njegovi pripadnici ne protive tome, odnosno ne štite “Miće”, što je, kako je naveo svjedok, i uradio.

“‘Miće’ su uhapšene i prebačene u Banjaluku, a pod misterioznim okolnostima su pušteni”, rekao je svjedok.

Kuzmanoviću se sudi skupa s Predragom Markočevićem i Marinkom Đukićem za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je naveo da je hapšenje “Mića” uslijedilo kada su se stekli uslovi za to, te da je čuo da su nakon njihovog hapšenja Kuzmanović, Markočević i Đukić napustili svoje pozicije i pridružili se vojsci.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.

Selma Boračić Mršo