Suđenje

Marković: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

20. Januara 2023.15:26
Dokazni postupak Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Miroslava Markovića, optuženog za zločine počinjene u zvorničkom selu Lokanj, završen je ulaganjem više desetina materijalnih dokaza.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac u zamjeni, Seid Marušić, uložio je dva zapisnika o saslušanju Miroslava Markovića u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu Austrije tokom 2017. godine.

Na ove dokaze branilac optuženog Markovića, Dragan Gotovac, imao je prigovor, te tražio od Suda BiH da ih odbije.

“Ako se moj branjenik brani šutnjom, onda bi čitanje njegovih iskaza značilo povredu prava na pravično suđenje“, rekao je Gotovac, obrazlažući svoj zahtjev.

Tužilac je naveo kako je optuženi u Austriji dobrovoljno pristao dati izjavu, te da je upoznat sa svim pravima.

“Njemu je predočeno činjenično stanje iz zamolnice Tužilaštva BiH o međunarodnoj pravnoj pomoći i čitanjem njegovog iskaza ne ugrožava se pravo na pravično suđenje“, rekao je tužilac Marušić.

Vijeće Državnog suda prihvatilo je ove dokaze.

Pored toga, Tužilaštvo BiH je kao dolaze uložilo i naredbu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina iz 1992. godine, te dopis Federalne uprave policije (FUP) iz 2015. godine, optički mediji u kojem se nalazi CD sa snimcima razmjene ubijenih tijela u Lokanju.

Tužilaštvo BiH uložilo je i izvještaj vještaka Christian Nelson – Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskih Srba, začeci i komandovanje – koji je rađen po naredbi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a u predmetu Momčilo Krajišnik. On je presudom Haškog tribunala 2009. bio osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH, a poslije odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

U septembru 2020. godine Krajišnik je preminuo u Banjoj Luci u 75. godini, od posljedica koronavirusa.

Državno tužilaštvo uložilo je i izvode i kaznene evidencije za optuženog Markovića iz Republike Srbije, te izjašnjena Remzije Alić i Fadile Mehić koje su podnijele imovinskopravne zahtjeve.

Miroslav Marković je optužen da je kao pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske učestvovao u zatvaranju, zlostavljanju i ubistvima 67 bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine.

Predsjedavajući Vijeća Državnog suda, Šaban Maksumović, rekao je kako su više puta pozivali preostala tri svjedoka Tužilaštva, a koja žive izvan BiH. Uz saglasnost Odbrane, dogovoreno je da će se iskaz svjedoka Avde Kahrimanovića čitati na narednom ročištu, dok je Tužilaštvu BiH ostavljena mogućnost da sasluša svjedoke Stevana Simića i S-9.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart, kada bi trebalo početi izvođenje dokaza Odbrane.

Selma Boračić Mršo