Vijest

Svjedočenje osoba koje su pod istragom Državnog tužilaštva u predmetu Dragičević

19. Januara 2023.14:46
U nastavku suđenja za klevetu po optužnici Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića, svjedočio je policijski inspektor koji je radio na istrazi krađe iz kuće i koji je kazao da mu je vlasnik te kuće u porukama, kao potencijalnog provalnika, spominjao ime Davida Dragičevića.


Davor Dragičević. Foto: BIRN BiH

Policijski inspektor Bojan Karanović svjedočio je da je na istrazi krivičnog djela krađa kuće u ulici Velibora Janjetovića u Banjaluci radio nekoliko dana prije nego što je dobio zahtjev da predmet preda na dalje postupanje. Potvrdio je, nakon pitanja advokata Davora Dragičevića, Dragana Tolimira, da je kao svjedok davao izjavu Upravi krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u predmetu ubistva Davida Dragičevića. Isto tako, svjedočio je da nikada nakon toga nije davao izjavu istim povodom bilo kojem tužilaštvu.

Karanović, koji je inspektor u policijskoj stanici Lauš Banjaluka, radio je na istrazi prijavljenog krivičnog djela krađa kuće u vlasništvu Đorđa Rađena. Potvrdio je da mu je Rađen na Viber dostavio kratki video snimak na kojem se vidi kako N.N. lice ulazi i izlazi iz dvorišta kuće, kao i da je snimak pokazao pretpostavljenima.

“Rađena sam prvi put upoznao kao oštećenog u krivičnom djelu krađa, kada je došao da prijavi krađu. Tada mi je i ostavio broj telefona“, rekao je Karanović.

On je, nakon pitanja advokata Odbrane, potvrdio da mu je Rađen slao poruke na Viber u kojima je, kao potencijalnog provalnika, spominjao Davida Dragičevića.

“Na konferenciji za novinare je vrh MUP-a RS-a upravo iznosio iste navode koje je, u vezi odjeće i navodnog kretanja Davida Dragičevića, porukama slao Đorđe Rađen“, rekao je advokat Davora Dragičevića, Dragan Tolimir.

Svjedok Alen Kukić potvrdio je da je na molbu Đorđa Rađena “skinuo“ zapise sa kamera u ulici Velibora Janjetovića, kao da je to i kasnije činio i na traženje policijskih službenika. On je rekao da tada nije znao za nestanak Dragičevića.

“Moj interes je bio da pomognem rasvjetljavanju pljačke jer je 2009. godine bila pljačka moje kuće koja nikad nije rasvijetljena. Htio sam i da pomognem komšiji koji ima malo dijete, a i ljudski sam htio da pomognem i policijskim službenicima“, rekao je Kukić.

On je potvrdio da je osumnjičen u Državnom tužilaštvu, kao i da je u pritvoru proveo 41 dan. Sud mu je dozvolio da, na ona pitanja za koja misli da bi mu mogla štetiti, ne odgovara. Rekao je i da mu nije poznato da li su snimci sa nadzornih kamera brisani, ali da je prije njega nekoliko lica gledalo te snimke.

Advokat Davora Dragičevića, Dragan Tolimir, rekao je da tužena strana tvrdi da je vršen neovlašten pristup kamerama, a da su policijski službenici učestvovali u zataškavanju i prikrivanju dokaza u slučaju Dragičević.

Dragan Lukač, koji je u vrijeme nestanka i stradanja mladića iz Banjaluke 2018. bio ministar unutrašnjih poslova, Darko Ćulum, u isto vrijeme direktor Policije RS-a, i Darko Ilić, tada načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet, tužili su Davida Dragičevića, oca ubijenog Davida, za klevetu. U zajedničkoj tužbi koju su podnijeli 2018. godine, njih trojica od oca ubijenog Davida Dragičevića po osnovu nadoknade zbog klevete traže ukupan iznos od 24.000 konvertibilnih maraka – svaki po 8.000 KM.

Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida” pod njegovim vodstvom, u kojima ih je, navodi se u tužbi, prozvao da su “saučesnici u ubistvu njegovog sina”.

Sutkinja banjalučkog Osnovnog suda, Stela Kovačević, danas je donijela rješenje kojim se ipak traži svjedočenje Đorđa Rađena, vlasnika kuće za koju je policija tvrdila da je opljačkana od strane Davida Dragičevića. Rađen je tražio da bude oslobođen svjedočenja s obzirom da je osumnjičen u predmetu ubistva Davida Dragičevića.

Nastavak ročišta, na kojem bi se kao svjedok trebao pojaviti i bivši glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir, zakazan je za 27. april.

    Vladimir Kovačević