Vijest

Odbijena disciplinska tužba protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu

18. Januara 2023.16:50
Prvostepena disciplinska komisija u cijelosti je odbila disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlija, glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Sabina Sarajlija. Foto: BIRN BiH

Ovu informaciju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila je tužiteljica Sarajlija navodeći kako, s obzirom na to da je prvostepena odluka, ne može davati više komentara.

Disciplinskom tužbom iz jula prošle godine Sarajlija se teretila za prekršaje povreda načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti Zakona o VSTV-u, te miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

U završnoj riječi iznesenoj u decembru prošle godine, disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović tražio je da se Sarajlija kazni jer je odlukom o presignaciji deset predmeta tužiocu Aidu Hadžismajloviću pogodovala na uštrb šest drugih.

On je tada kazao i kako je Sarajlija, mimo ovlaštenja, donijela instrukciju kojom se nalaže zamjenicima glavnog tužioca davanje saglasnosti na nacrte tužilačkih odluka.

Pravni zastupnik tužiteljice Sarajlija je u izlaganju završne riječi kazao kako su presignacijom predmeta poštovani propisani uslovi, te da njima nije povrijeđeno načelo nepristrasnosti, niti se pogodovalo nekom tužiocu.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji.

Nermina Kuloglija-Zolj