Vijest

VSTV sutra imenuje predsjednika Državnog suda

17. Januara 2023.16:39
Trenutni predsjednik Državnog suda Ranko Debevec pozvan je da u srijedu predstavi svoj program rada kao jedini kandidat na ovu funkciju, rečeno je tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Foto: BIRN BiH

Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija je tokom obraćanja medijima kazao da je Komisija za razgovor obavila intervju sa Debevcem i da je on jedini kandidat za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Dodao je da je nakon razgovora održana sjednica Podvijeća, te da je kandidat –Debevec – predložen da sutra na Vijeću izloži svoj program rada i da se nakon toga odlučuje o izboru predsjednika Suda BiH.

Lagumdžija se osvrnuo i na rješavanje predmeta korupcije i organizovanog kriminala i rekao da ne može biti zadovoljan sve dok ne bude bio dovoljan broj optužnica, te veći broj osuđujućih presuda.

“Znate da je u fokusu javnosti, pravosuđa i Vijeća da napravimo što efikasniji sistem procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije i u tom kontekstu tražit ćemo od glavnih tužilaca da nam periodično detaljnije podnose izvještaj, da o tom raspravljamo i u kontekstu rasprave da donesemo i određene mjere“, pojasnio je Lagumdžija.

Tokom rasprave o pokretanju procedure izbora novih članova Vijeća, odbijen je prijedlog da se žrijebanjem bira spolna i nacionalna struktura novih članova, te izglasan prijedlog da ostane ista struktura.

Ove godine ističe mandat članicama Vijeća Željki Radović iz Okružnog tužilaštva u Doboju, Jadranki Stanišić iz Vrhovnog suda Republike Srpske te Duški Bogojević, koja je izabrana od strane Advokatske komore Republike Srpske.

Predsjednik Lagumdžija je kazao da se nada da će novi Zakon o VSTV-u izmijeniti propise kako ne bi došlo do situacija da se iz istih institucija uvijek bira ista nacionalnost i spol.

“Mislim da je žrijebanje uvedeno kako bi se ovakva procedura izbjegla“, rekao je Lagumdžija.

Član Vijeća Davor Martinović predložio je da se ubuduće izabere komisija koja bi napravila prijedlog nove poslovničke mogućnosti biranja članova jer ovo rješenje, kako je kazao, nije dobro.

Članica Vijeća Jadranka Stanišić, koja je i članica Stalne komisije za legislativu, kazala je da u ovoj komisiji često nema kvoruma, zbog čega se odlažu sastanci.

Ona je rekla da ovakvo iskustvo treba dovesti do zaključaka za koje predlaže da ih Vijeće usvoji na način da se rad u komisijama disciplinuje tako da, kad predsjedavajući zakaže i potvrdi termin održavanja sastanka, svi članovi komisije u dogledno vrijeme potvrde prisustvo ili odsustvo iz opravdanih razloga.

“Ovaj problem jednog neodgovornog odnosa prema radu u komisijama treba da se svede na odgovornu stavku gdje se zaista, evo ovdje na Savjetu, treba donijeti zaključak da se poštuju odredbe rada u komisijama. (…) Dosadašnji način rada je takav da zahtijeva da se ovo konstatuje na sjednici i da se u ovom smislu donesu zaključci jer mi imamo troškove, a nemamo posla“, navela je Stanišić, nakon čega je usvojen prijedlog zaključka da svi članovi komisija vode računa i da se maksimalno posvete radu komisija.

Na sjednici je također usvojen prijedlog za redovno izvještavanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva, Federalnog tužilaštva i Tužilaštva Brčko distrikta o rješavanju predmeta korupcije i organizovanog kriminala.

“Mislim da je ovo dobar metod, odnosno metodologija da glavne tužioce animiramo, pitamo i da nam kao Vijeću kažu dokle su s ovim poslom“, naveo je Lagumdžija.

Član Vijeća Saša Sarajlić je kazao da podržava da se vrši nadzor nad radom u tim predmetima koji su od izuzetnog značaja i u fokusu.

“Međutim, možda bi tu došlo do ponavljanja jer ti naši glavni tužioci nama podnose izvještaj i u tom izvještaju o radu osvrnut će se i na rad na tim krivičnim djelima. Sad ne vidim zašto bi posebno trebalo izdvajati i taj izvještaj o tim krivičnim djelima jer će oni morati u svakom slučaju da stave fokus na te predmete u svojim izvještajima u radu koje podnose nama“, objasnio je Sarajlić.

Na današnjoj sjednici je, između ostalog, usvojen i zaključak za formiranje radne grupe za strateško planiranje i razvoj sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima, te  usvojen Akcioni plan za realizaciju komunikacijskog plana VSTV-a za oblasti etike, integriteta i sprečavanje sukoba interesa.

Aida Trepanić