Vijest

Predložen pritvor za uposlenika Tužilaštva BiH

11. Januara 2023.15:47
Državno tužilaštvo predložilo je određivanje pritvora za svog uposlenika Mustafu Vrapca, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva.
Privođenje Mustafe Vrapca. Foto: Tužilaštvo BiH

Nakon što je Vrabac ispitan, Tužilaštvo je uputilo prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Vrabac je, kako je ranije saopćilo Tužilaštvo, pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt s jednom osobom te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi, u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

“U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju Tužilaštva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog krivičnog djela ‘primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem’”, navelo je jučer Tužilaštvo BiH.

Glavni tužilac je naložio suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužilaštva BiH, a Tužilaštvo, zajedno s partnerskim policijskim agencijama, nastavlja provoditi sve potrebne daljnje istražne radnje u vezi sa osumnjičenim.

Lamija Grebo