Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Dao optuženom 200 maraka za inspekcijski pregled

10. Januara 2023.13:58
Na suđenju Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota, inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove te optuženom posredniku Enesu Zijadiću, koji se terete za više koruptivnih djela, svjedok Optužbe je kazao kako je Zijadiću dao 200 konvertibilnih maraka za inspekcijski pregled te da je poslije shvatio da nešto nije uredu.

Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Rasim Gluhić, svjedok pod imunitetom, kazao je da prodaje voće i povrće na pijaci “Heco“ i da optuženog Zijadića poznaje kroz posao. Upitan o inspekcijskim nadzorima, Gluhić se prisjetio aprila 2021. godine, kada je dobio poziv od Zijadića, koji ga je upitao kako se zove firma u kojoj je ranije radio kod rođaka.

Objasnio je da ga je Zijadić nazvao i kazao da “ima drug iz Federalne, inspektor, nalog za pregled firme“ te da “vidi s rođakom, da se može završiti da ne dolaze u firmu“. Ispričao je kako je pozvao rođaka koji mu je rekao da je sjedište firme u Gradačcu, njegov broj je dao Zijadiću i nije mu poznato o čemu su pričali.

“Ja sam njemu dao 200 maraka da se to završi. (…) Imam samo neke papire, poslani na Viber. Kakvi su papiri, ne znam“, izjavio je Gluhić i dodao da je Zijadiću dao novac nakon što mu je to rođak rekao.

Na upit Zijadićevog advokata Seada Zijadića, Gluhić je kazao da na pijaci “Heco“ radi u svojstvu obrtnika, kao samostalni poljoprivredni proizvođač. Objasnio je da je bio na pijaci kad je dobio poziv od optuženog i da je Zijadić, udaljen 200 metara, došao do njega, a on mu je dao 200 maraka.

Svjedok je izjavio da se ne sjeća da li je tražio imunitet.

Ademaj se tereti da je, u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber. Ista optužnica tereti Busuladžić i Hota da su prilikom kontrola propustile pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Bejamin Kukuruzović – koji je također svjedočio pod imunitetom – ispričao je da je zaposlen u vulkanizerskoj radnji “Kemiks“, koja je registrovana u Gradačcu, ali da ima registrovan i poljoprivredni obrt te da povremeno prodaje proizvode na “Heco“ pijaci. Kazao je da poznaje Gluhića koji je bio zaposlen u njegovoj firmi.

Prisjetio se kako je u aprilu 2021. dobio poziv od Gluhića koji mu je kazao da “ima taj inspekcijski nadzor, može se izvršiti“. Dodao je da je od Gluhića dobio Zijadićev broj, kojeg je pozvao i kazao mu da tu nema firme, da postoji samo prodaja poljoprivrednih proizvoda.

“Ja sam sve držao da to nije uredu. Rekao sam: ‘Rasim Gluhić će tebi dati 200 maraka, a ja ću dati Rasimu'“, izjavio je Kukuruzović, dodavši da je Zijadiću dokumentaciju poslao putem Vibera.

Svjedok je ispričao da je nakon 10 do 15 dana dobio poziv od komšije u “Heci“ koji mu je rekao da je opet došla inspekcija, “nekakve dvije ženske“, te da mu je to bilo nejasno.

“Nazvao sam Enesa Zijadića i tad mi je bilo jasno da nešto nije uredu“, kazao je svjedok i dodao da mu je Zijadić rekao da “samo pokaže zapisnik, da je to sve okej“.

Na pitanje Ademajevog advokata Zlatka Ibrišimovića, Kukuruzović je odgovorio da je samo čuo, po razgovoru sa Zijadićem, da on treba dati 200 maraka prijatelju. Izjavio je da ne zna ko je prijatelj, ali da je poslije saznao da “ima taj neki Mirza“. Potvrdio je da ne zna gdje je taj novac otišao.

Svjedok je, na upit branioca Zijadića, kazao da štand na pijaci nije bio otvoren u aprilu 2021. te da Gluhić prodaje za sebe na svom mjestu. Izjavio je da je platio, a da nije imao pojma šta.

“Jednostavno, neko ti kaže da nešto trebaš dati, ali sam poslije skontao da nešto nije uredu“, izjavio je Kukuruzović i istakao da je pet puta spomenuo Zijadiću da ta firma ne postoji na pijaci “Heco“.

Svjedok je dodao i da nikada nije preuzeo zapisnik o inspekcijskom nadzoru te da mu je Zijadić rekao da je zapisnik kod njega.

Sudija Dragan Vukajlović je kazao da je Sudu uložen podnesak advokata Abdulaha Kovačevića, koji se odnosi na dostavu punomoći za Ademaja, te objasnio da optuženi ima novog branioca – Kovačevića – i da je Sud donio rješenje kojim je razriješio dužnosti branioca Ibrišimovića.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. februar.

Aida Trepanić