Vijest

Podignuta optužnica protiv Miroslava Pjane za zločine na području Foče

28. Decembra 2022.10:53
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu Protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije, koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče 1992. godine.


Foča. Foto: BIRN BiH

Optužnica koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje tereti Pjanu da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Foča u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, vršio progon na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Iz Tužilaštva su saopćili da se Pjano tereti kao pripadnik rezervnog sastava policije SJB Foča – koji je zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima Vojske Republike Srpske 5. maja, 27. jula i 29. augusta 1992. godine sa područja sela Saš, Bijele vode i Potpeće – sudjelovao u ubistvima najmanje osam osoba, ubistvu dva civila starije životne dobi te ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je kuća sa tijelima ubijenih zapaljena.

Optužnica ga tereti i za učešće u zatvaranju, nečovječnom postupanju te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više osoba civila bošnjačke nacionalnosti.

“U mjestu Potpeće u ljeto 1992. sudjelovao je u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je zajedno sa drugim osobama izveo 11 osoba iz kuće, kada su počinioci zločina – pucajući iz vatrenog oružja – ubili šest osoba koje su ostale u kući, a potom ubacili bombu i zapalili kuću, zajedno sa tijelima ubijenih civila“, navodi se u saopćenju.

Grupu od 11 civila su zajedno sa još dvojicom, kako se navodi u saopćenju, Pjano i drugi počinioci zločina transportovali kamionom i odvezli u nezakonito zatvaranje na području Foče, a nakon toga su protjerani na područje Trnova.

Tužilaštvo će navode optužnice protiv Pjane dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Haris Rovčanin