Suđenje

Počelo suđenje bivšem ministru Jelečeviću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

28. Decembra 2022.15:04
Čitanjem optužnice i izvođenjem uvodnih riječi Tužilaštva i Odbrane, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike, koji se tereti da je kao službena osoba iskoristio svoja ovlaštenja s ciljem pribavljanja imovinske koristi drugom.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Kako je pročitao kantonalni tužilac Hrvoje Čabrajić, Jelečević se tereti da je 9. jula 2010. u Sarajevu, u svojstvu ministra u Vladi Federacije – znajući da su u decembru 2007. Savezu osoba sa invaliditetom Federacije odobrena i uplaćena novčana sredstva u iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka za izgradnju fabrike urinara i mokraćnih kesa koja su utrošena nenamjenski – svjesno i htijući iskoristio svoja ovlaštenja te odobrio dodatna sredstva.

Prema optužnici, Jelečević je donio odluku o dodjeli sredstava za transfer “Rekonstrukcija ustanova za zbrinjavanje na razini Federacije“, kojom je Savezu odobrio novčana sredstva u iznosu od 150.000 maraka za sufinansiranje nastavka izgradnje fabrike urinara i mokraćnih kesa, iako je znao da izgradnja navedene fabrike uopće nije ni započeta.

On se tereti da je bio svjestan i da je znao da Savez osoba sa invaliditetom Federacije ne ispunjava uslove iz Programa za dodjelu novčanih sredstava iz razloga što su ova sredstva bila predviđena za ustanove socijalne zaštite, dok je Savez udruga i nema karakter takve ustanove.

“Sredstva su dana 21. jula 2010. godine i uplaćena na račun Saveza osoba sa invaliditetom Federacije (…) i dalje nenamjenski utrošena od strane Saveza osoba sa invaliditetom Federacije u periodu od 21. jula 2010. do 16. septembra 2010. u različite svrhe, koje nisu u vezi sa izgradnjom fabrike urinara i mokraćnih kesa, na koji način je pribavio korist Savezu osoba sa invaliditetom Federacije u iznosu od 150.000 maraka“, pročitao je tužilac Čabrajić, dodajući da je za navedeni iznos oštećen proračun Federacije.

On je najavio da će Tužilaštvo optužnicu dokazivati subjektivnim i objektivnim dokazima, saslušanjem svjedoka, ulaganjem materijalnih dokaza te saslušanjem vještaka ekonomske struke.

Jelečevićev branilac Anto Lukač je kazao da će Odbrana dokazati da navodi iz optužnice nisu tačni te da će, nakon što Tužilaštvo provede dokaze, predložiti i svoje.

Nastavak suđenja, kada će biti saslušana prva tri svjedoka Tužilaštva, planiran je za 30. januar.

Aida Trepanić