Suđenje

Kukić: Odbrana predlaže saslušanje Zukića i Sarajlića u obnovljenom suđenju

28. Decembra 2022.16:36
Obnovljeno suđenje Mirsadu Kukiću počelo je pred Opštinskim sudom u Sarajevu, nakon što je ukinuta presuda kojom je bio osuđen za zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.

Mirsad Kukić s braniteljicom. Foto: BIRN BiH

Tužilac Zoran Ikonić pročitao je optužnicu koja Kukića tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem prilikom zapošljavanja Amela Škalje, sina nekadašnjeg poslanika Omera Škalje, 2016. u podružnici “Elektrodistribucije” u Tuzli.

Prema optužnici, Kukić, koji je bio predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli, prvobitno se protivio zapošljavanju Škalje, ali je poslije dao “zeleno svjetlo” dok je bio u centrali SDA s tadašnjim visokim stranačkim funkcionerima Amirom Zukićem i Asimom Sarajlićem.

Tužilac je rekao da nema novih prijedloga dokaza, a braniteljica Jadranka Ivanović je kazala da Odbrani nije potpuno jasna odluka o ukidanju prvostepene presude i da želi vidjeti naredne korake Suda.

Sudija Nedim Ćosić je naveo da prihvata iskaze svih svjedoka i materijalne dokaze iz ranijeg postupka. Braniteljica Ivanović je zatražila da Sud preispita tu odluku i da se 13 svjedoka ponovo pozove i sasluša.

“Imajući u vidu da se razlozi za ukidanje presude tiču odlučnih činjenica vezano za zaposlenje, mislim da bi trebalo saslušati te svjedoke… Da li je zapošljavanje učinjeno na zakonit način ili ne”, kazala je braniteljica.

Ona je dodala da Odbrana insistira na pozivanju sudije za prethodni postupak kako bi se izjasnio da li je bio upoznat sa posebnim istražnim radnjama, te da predlaže tehničko izoštravanje snimka razgovora i jezičkog eksperta za analizu Kukićevih navoda.

Kao nove svjedoke predložila je Amira Zukića i Asima Sarajlića na okolnosti pristustva optuženog u centrali SDA i njegovih aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem.

“Ovaj put bi zaista saslušali i optuženog, da objasni šta razmišlja kada kaže ‘uhvatila ga mafija’, ‘ma ja'… On nije bio aktivan sagovornik, njemu je telefon stavljen u ruke”, objasnila je Ivanović.

Ikonić, koji je mijenjao postupajućeg tužioca, zatražio je dodatno vrijeme za izjašnjenje o prijedlozima Odbrane.

Kukić je u oktobru 2020. osuđen na godinu zatvora, ali je Kantonalni sud ukinuo ovu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

On je prvobitno bio optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet u oktobru 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja. Njima je u julu ove godine izrečena prvostepena presuda.

Sudija Ćosić je na početku rekao da je, kao neosnovan, odbijen zahtjev za njegovo izuzeće, koji je Odbrana podnijela na prošlom ročištu.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. januar.

Marija Taušan