Vijest

Milanovićima godina i deset mjeseci zatvora za trgovinu uticajem i novčane kazne za davanje mita

20. Decembra 2022.16:23
Okružni sud u Banjaluci izrekao je presudu po sporazumu o priznanju krivice Miroslavu i Radomiru Milanoviću od ukupno godinu i deset mjeseci zatvora za trgovinu uticajem i 12 hiljada maraka novčane kazne za davanje mita u predmetu u kom su bili optuženi sa Nebojšom Lukićem, bivšim šefom Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.


Okružni sud Banjauka. Foto: BIRN BiH

Presudom je Radomir Milanović osuđen na zatvor od godinu dana za krivično djelo trgovina uticajem i novčanu kaznu od 8.000 maraka za krivično djelo davanje mita. Njemu se oduzima 10.000 maraka stečenih počinjenjem krivičnog djela, rečeno je tokom izricanja.

Miroslav Milanović je osuđen na 10 mjeseci zatvora za trgovinu uticajem i novčanu kaznu od 4.000 maraka za krivično djelo davanje mita.

Predmet je nakon sporazuma Milanovića razdvojen u odnosu na Nebojšu Lukića, koji se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva, tereti da je, kao odgovorno lice Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, u toku 2021. godine vlasnike i suvlasnike privrednih društava “Eko Radex“ i “Milanović transport“ iz Bijeljine upoznao s pravom prijave na javni konkurs za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, pri tome zahtijevajući da mu – nakon odobrenja sredstava – isplate polovinu odobrenog iznosa, plus dodatnih pet hiljada konvertibilnih maraka, na šta su pristali.

Optužnica Lukića tereti da je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 KM.

U optužnici Republičkog javnog tužilaštva, navodi se i da je Lukić, zajedno s Radomirom Milanovićem i Miroslavom Milanovićem, vlasnicima privrednih društava, u julu 2021. godine pokušao da, traženjem mita od još jednog vlasnika privrednog subjekta, pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Prema Tužilaštvu, oni su tokom jula 2021. godine, po prethodnom zajedničkom dogovoru, s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ostvarili kontakt s još jednim privrednim subjektom – korisnikom novčanih sredstava Fonda – te od odgovornog lica u više navrata zahtijevali novčani iznos od 45.000 KM, od kojeg iznosa je u navedenom periodu Radomir Milanović primio 10.000 maraka, nakon čega je uhapšen.

Suđenje Nebojši Lukiću biće nastavljeno naknadno.

Vladimir Kovačević