Vijest

Odbijen sporazum Nebojši Lukiću, optuženom za primanje mita

16. Decembra 2022.19:32
Okružni sud u Banjaluci nije prihvatio sporazum Republičkog javnog tužilaštva sa Nebojšom Lukićem, bivšim šefom Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, koji je optužen za krivična djela zloupotreba položaja i trgovina uticajem. Sud je prihvatio sporazum Tužilaštva sa drugooptuženim i trećeoptuženim Radomirom i Miroslavom Milanovićem.


Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Sva trojica optuženih postigla su sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom ali je Vijeće, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem, sporazum Lukića i Tužilaštva odbilo jer nije u skladu sa zakonom.

Ostavljena je mogućnost da dvije strane naprave novi sporazum.

“To je sada dalje na Vama kako ćete Vi dalje sa advokatom optuženog i optuženim“, rekao je sudija Jukić, obraćajući se tužiocu Goranu Glamočaninu.

Radomir Milanović, po prihvaćenom sporazumu, biće osuđen na novčanu kaznu od 8.000 maraka i zatvorsku kaznu od godinu dana, a biće mu oduzeta imovinska korist od 10.000 maraka  stečena krivičnim djelom.

Miroslav Milanović će nakon ovog sporazuma biti osuđen na novčanu kaznu od 4.000 maraka i kaznu zatvora od deset mjeseci. Njih dvojica optuženi su za krivična djela davanje mita i trgovina uticajem.

Lukić, optužnicom Republičkog javnog tužilaštva, tereti se da je, kao odgovorno lice Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, u toku 2021. godine vlasnike i suvlasnike privrednih društava “Eko Radex“ i “Milanović transport“ iz Bijeljine upoznao s pravom prijave na javni konkurs za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, pri tome zahtijevajući da mu – nakon odobrenja sredstava – isplate polovinu odobrenog iznosa, plus dodatnih pet hiljada konvertibilnih maraka, na šta su pristali.

Optužnica Lukića tereti da je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 KM.

U optužnici Republičkog javnog tužilaštva, navodi se i da je Lukić, zajedno s Radomirom Milanovićem i Miroslavom Milanovićem, vlasnicima privrednih društava, u julu 2021. godine pokušao da, traženjem mita od još jednog vlasnika privrednog subjekta, pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Prema Tužilaštvu, oni su tokom jula 2021. godine, po prethodnom zajedničkom dogovoru, s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ostvarili kontakt s još jednim privrednim subjektom – korisnikom novčanih sredstava Fonda – te od odgovornog lica u više navrata zahtijevali novčani iznos od 45.000 KM, od kojeg iznosa je u navedenom periodu Radomir Milanović primio 10.000 maraka, nakon čega je uhapšen.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva, Glamočanin, rekao je da Tužilaštvo smatra da su kazne, koje su prihvaćene u sporazumu, adekvatne vrsti počinjenih krivičnih djela i njihovom stepenu.

“Oba optužena su izrazila kajanje, sarađivali su sa Tužilaštvom i obećali da će svjedočiti u predmetu protiv Nebojše Lukića, ukoliko za tim bude potrebe“, rekao je tužilac Glamočanin.

Presuda u predmetu protiv Radomira i Miroslava Milanovića biće objavljena 20. decembra. Termin za nastavak ročišta u predmetu protiv Nebojše Lukića biće naknadno određen.

Vladimir Kovačević