Suđenje

Slavica Injac: “Bobar banka” dala kredite u iznosu od 81 milion, a naplatila 3,8 miliona KM

9. Decembra 2022.13:30
Na banjalučkom Okružnom sudu, u predmetu protiv Slavice Injac, bivše direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske, stečajna upravnica “Bobar banke” Dušanka Novaković govorila je o dugovanjima i potraživanjima banke u stečaju.
Slavica Injac ispred Okružnog suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Novaković je rekla kako “Bobar banka” ima 544 stečajna povjerioca, kao i da je na početku stečaja imala 185,6 miliona konvertibilnih maraka (KM) potraživanja, a da danas po osnovu dugovanja potražuje više od 274 miliona maraka, po osnovu kredita. Izjavila je da je banka povezanim licima dala kredite u ukupnom iznosu od 81 milion, a da je naplaćeno samo 3,8 miliona maraka.

“Na dan otvaranja stečaja ta potraživanja sa kamatama iznose preko 120 miliona maraka”, kazala je Novaković.

Odbrana je insistirala na tome da je upravo Agencija za bankarstvo Republike Srpske naredila banci da evidentira i uknjiži povezana lica, kao i da je obaveza banke bila da kontroliše hipoteke i garancije. Svjedokinja je potvrdila da su mnoge hipoteke preuveličavane i da su kasnije kontrole potvrdile da nisu bile realne.

“Najvažnije od svega je što smo čuli da je banka u momentu otvaranja stečaja imala veća potraživanja nego dugovanja”, rekao je advokat Slavice Injac Vlado Adamović.

On je pitao i zašto niko ne pita ko je davao i ko je dozvolio da budu upisivane pogrešno procijenjene hipoteke.

Snježana Petković, tužilac Republičkog tužilaštva, Sudu je priložila još stotinu materijalnih dokaza koji su naknadno ovjereni.

Odbrana je prigovorila prihvatanju ovih dokaza uz komentar da većina dokaza nema veze sa optužnicom, kao i da je neozbiljno da Sud prihvata naknadno ovjerene dokaze koji su morali biti dio optužnice prilikom prihvatanja optužnice od strane Suda.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka, što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”. Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci.

Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Suđenje se, novim svjedočenjem optužene Slavice Injac, nastavlja 15. decembra.

Vladimir Kovačević