Vijest

Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni na području Čarakova kod Prijedora

8. Decembra 2022.15:40
Na području Čarakova kod Prijedora pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se sumnja da pripadaju žrtvi bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti stradaloj 1992. godine, kada se tokom zbjega u šumi skrivao veći broj osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ekshumacija posmrtnih ostataka jedne osobe na području Čarakova kod Prijedora. Foto: Tužilaštvo BiH

Iz Tužilaštva navode kako će nakon ekshumiranja posmrtni ostaci biti prevezeni u Komemorativno-identifikacioni centar Šejkovača, gdje će biti uzet uzorak za DNK analizu i utvrđivanje identiteta nestale osobe.

Istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na terenu u šumi iznad mjesta Čarakovo kod Prijedora, gdje po nalogu postupajuće tužiteljice koordinira rad ovlaštenih službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Na terenu se nalaze i predstavnik Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, ljekar – patolog sudske medicine, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijske stanice Prijedor, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničku podršku.

“Posmrtne ostatke na površini terena su pronašli šumari i na taj način je izvršena ekshumacija. Pretpostavlja se da je žrtva bošnjačke nacionalnosti iz 1992. godine, jer su na tom području u ranijem periodu stradali Bošnjaci, ali se ne zna dok ne bude urađena DNK analiza”, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe BiH.

Nakon što se izvrši utvrđivanje identiteta putem DNK analize, obavijestit će se porodica nestale osobe, te će se izvršiti konačna identifikacija, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Jasmin Begić