Vijest

Obilježeno sjećanje na žene ubijene u ratu

Komemoracija za žene poginule u ratu održana u Prijedoru. Foto: Centar za mlade Kvart.

Obilježeno sjećanje na žene ubijene u ratu

8. Decembra 2022.18:19
8. Decembra 2022.18:19
Aktivisti su izlaskom na ulice obilježili nezvanični dan sjećanja na oko 9.900 žena koje su ubijene u Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-95. godine.

Držeći papire sa imenima i godinama starosti ubijenih žena tokom rata, lokalne aktivistkinje u Prijedoru obilježile su danas nezvanični Dan sjećanja na žene ubijene u ratu u BiH.

Prema riječima aktivista, tokom 1992-95. godine u Prijedoru je ubijeno 266 žena, uključujući deset djevojčica. Njih 84 još uvijek se vode kao nestale.

Branko Ćulibrk iz Centra za mlade Kvart, jednog od organizatora obilježavanja, rekao je da je današnja komemoracija dio pokušaja suočavanja s prošlošću.

„Način na koji se odnosimo prema prošlosti je način na koji ćemo gledati u budućnost“, rekao je Ćulibrk za BIRN.

„Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9.901 žena, što čini 10,31 posto od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata”, navodi se u saopštenju grupe Mir sa ženskim licem.

Inicijative za proglašenje 8. decembra zvaničnim Danom sjećanja na žene ubijene u ratu u BiH upućivane su u parlament u dva navrata, 2014. i 2016. godine, ali one do sada nisu dobile institucionalnu podršku.

Kao dio godišnje globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, 8. decembar je obilježen i u 11 drugih gradova u BiH.


Učesnici su držali papire na kojima su bila ispisana imena i godine starosti žena žrtava rata. Foto: Centar za mlade Kvart.


Foto: Centar za mlade Kvart.


Foto: Centar za mlade Kvart.


Foto: Centar za mlade Kvart.


Foto: Centar za mlade Kvart.

Azem Kurtić