Suđenje

Bilbija i Adamović: Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za nečovječno postupanje u Prijedoru

8. Decembra 2022.11:25
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Bratislav Bilbija i Đuro Adamović budu proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema civilima na području Prijedora 1992. godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Nakon obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem, Tužilaštvo je ocijenilo da je van razumne sumnje dokazano da su Bilbija i Adamović nečovječno postupali prema dvojici civila u zaseoku Bukvik.

“Nema dileme u pogledu identiteta optuženih. Radi se o komšijama”, kazao je tužilac Ćazim Hasanspahić, dodavši da su svjedoci detaljno opisali događaje iz optužnice.

Prema njegovim riječima, dokazano je da je Adamović udarao rukama i nogama Smaila Kadirića, a da je Bilbija tukao Emsuda Kadirića.

Tužilac je rekao da se dodatnim dokazima izvedenim u obnovljenom postupku nije promijenilo činjenično stanje utvrđeno u osuđujućem dijelu prvostepene presude.

Sud je u novembru 2021. godine proglasio Bilbiju i Adamovića, bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, krivim za nečovječno postupanje, a oslobodio ih, zajedno sa tada prvooptuženim Rankom Babićem, optužbi za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak. Apelaciono vijeće potvrdilo je oslobađajući dio presude, a ukinulo osuđujući, i obnovilo postupak, u kojem su izvedeni novi dokazi.

Prije iznošenja završne riječi, Tužilaštvo je u spis uložilo izjavu Adema Borovca u kojoj je, kako je naveo tužilac, dosta sadržajnije opisan događaj.

Branilac Savan Zec kazao je da su u prvostepenom postupku uvrštene tri izjave ovog svjedoka i da je i ova mogla biti ranije uložena, a ne da se dodatnim dokazima utvrđuju glavne činjenice. Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva.

Završne riječi Odbrana zakazane su za 15. decembar.

Marija Taušan