Suđenje

Blekić i ostali: Nadzor iz Ljubljane nad sredstvima za projekat na Marijin Dvoru

7. Decembra 2022.16:56
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nastavljeno je ispitivanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo”, koja je potvrdila da je osnivač iz Slovenije upravljao sredstvima koja je dao za projekat na Marijin Dvoru u Sarajevu.


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Četvrtog dana svjedočenja, Amela Kalisi je odgovarala na pitanja Odbrana o ulozi “Grupacije NLB” i “NLB Ljubljana” u planiranom projektu izgradnje na Marijin Dvoru i sredstvima koja su uplaćena “Profin-Investu”, kojim su, prema optužnici, upravljali optuženi Armin Mulahusić i Dever Halilović.

Halilovićev branilac Sanjin Pešto sugerisao je svjedokinji da nije mogla bez osnivača donijeti odluku kad su u pitanju sredstva veća od 10.000 eura, čime se Kalisi složila, dodajući da ih je i o manjim iznosima morala obavještavati.

Ona je potvrdila da je o projektu na Marijin Dvoru upoznata od osnivača.

“Da, kada osnivač kaže da su u procesu ugovora sa firmom iz Sarajeva”, kazala je svjedokinja.

Složila se da je “NLB Ljubljana” imala jednu vrstu kontrole preko “NLB Leasinga Sarajevo” i nje kao prokuriste u “Pofin-Investu”. Rekla je da Halilović nije mogao donijeti nijednu stratešku odluku mimo onog što je dogovoreno.

“Vezano za projekat nije. To je sve bio dogovor njih dvojice sa ‘NLB Grupacijom'”, navela je Kalisi.

Branilac Pešto tvrdio je da “NLB banka” zbog pravne regulative nije mogla samostalno realizovati projekat izgradnje i da je zbog toga tražila partnera. Svjedokinja je rekla da su bila prenesena iskustva iz sličnog projekta u Makedoniji.

Branilac je pitao svjedokinju da li je Halilović učinio bilo šta što bi dovelo u zabludu “NLB Leasing”, na šta je Kalisi rekla da ne zna da je bilo tako nešto.

Tužiteljica Lejla Kurtanović prigovorila je na ovo pitanje, navodeći da se traži izjašnjenje svjedokinje koja je bila posljednja u lancu odlučivanja. Njen prigovor je odbijen.

Kalisi je rekla da je za prebacivanje sredstava morala postojati odluka iz Ljubljane. Kazala je da ona nije primijetila nezakonitosti u postupanju Halilovića i da bi morala prijaviti da je bilo nešto sporno.

I druge Odbrane isptivale su svjedokinju o odlukama i nadzoru koji je vršen iz Ljubljane. Branioca Kadriju Kolića interesovalo da li je svjedokinji poznato da je šef Obavještajne službe Slovenije dolazio više puta u Sarajevo i insistirao na krivičnom progonu. Kalisi je odgovorila da to ne zna.

Ona je kazala kako su 2010. počela previranja zbog ovog projekta i da je bila izložena mobingu.

Na dodatna pitanja tužiteljice, svjedokinja je rekla da je, uvidom u dokumente na suđenju, vidjela da nikad nisu bile izvršene promjene u sudskom registru kad su u pitanju neki uslovi koji je “Profin-Invest” trebao ispuniti.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Suđenje se nastavlja 14. decembra.

Marija Taušan