Vijest

Uhapšen državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić

6. Decembra 2022.13:32
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, osumnjičenog za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Foto: BIRN BiH

Kako se navodi, službenici SIPA-e su, postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju te uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, proveli akciju hapšenja osumnjičenog Lučića.

“Uporedo s lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija, kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima”, stoji u saopćenju, kao i da se ministar Lučić sumnjiči da je “ostvario nezakonitu imovinsku korist sebi te njemu bliskim i povezanim osobama”.

Navodi se i da su provedenom istragom prikupljeni dokazi da je osumnjičeni vršio zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

“Tužitelj i istražitelj Tužilaštva BiH koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti. Osumnjičeni će u zakonskom roku, u pratnji pripadnika SIPA-e, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će, nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je riječ o operativnoj akciji “Dijamant 2”, u sklopu koje su policijski službenici na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

“Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela ‘zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘pronevjera u službi’ i ‘prevara u službi’, propisana Krivičnim zakonom BiH”, navode iz SIPA-e.

Aida Trepanić