Suđenje

Božo Mihajlović: Pitanje nepostojećih potpisa tužiteljeve saradnice

30. Novembra 2022.16:48
Na suđenju tužitelju Boži Mihajloviću koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok Bogdan Bogdanović, referent u kasi deponovanih predmeta (KDP) Tužilaštva BiH, pričao je o nepostojanju određenih potpisa na dokumentima koji su se ticali oduzetog novca.
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Mihajlović je pitao svjedoka zašto se na jednom od dokumenata, koji tretira postupanje sa privremeno oduzetim novcem, saradnica Sadina Beridan nije potpisala, na šta je Bogdanović rekao “da se tako radilo“. Mihajlovićev advokat Vlado Adamović kazao je kako to nije tačno nego da je Bogdanović “tako podučen“.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka. Njemu je prvobitno suđeno pred Sudom BiH, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Na Mihajlovićev upit zašto je oduzeti novac predao tužiteljevoj saradnici, ako je jedna pisana naredba glasila da se novac uloži u spis, Bogdanović je odgovorio: “Ne znam“. Na pitanje da li je pitao saradnicu je li prebrojala novac, svjedok je odgovorio da nije, nego “tek kasnije“.

Upitan da li je obavijestio Mihajlovića o tome da “Sadina dugo drži novac kod sebe“, Bogdanović je odgovorio negativno, dodavši da joj je vjerovao. Advokat Adamović je, između ostalog, istakao da su kod svjedoka u kancelariji sjedila dvojica osuđenika koji su “krali iz DKP-a“ i da je to Tužilaštvo zanemarilo.

Svjedok je ispričao da je informaciju o novcu u koverti proslijedio tužiteljevoj saradnici Beridan, nakon čega je Mihajlović pitao Bogdanovića zar nije trebao informisati tužitelja, odnosno optuženog, na šta je svjedok odgovorio da je tada njegova saradnica “radila sve“ i da sa Mihajlovićem nije sarađivao.

Optuženi je kazao da je u to vrijeme mjesecima bio bolestan i odsutan, te da je to razlog za takve odnose.

Tužiteljica Medina Džerahović pitala je svjedoka da li ga je tužitelj Mihajlović ikada pitao za sporne predmete, na šta je on odgovorio negativno.

Nastavak suđenja planiran je za 14. decembar.

Irvin Pekmez