Suđenje

Blekić i ostali: Odbrana dokazuje da je “Profin-Invest” imao namjeru za gradnju

30. Novembra 2022.17:05
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, Odbrana je nastavila ispitivanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo” nastojeći da dokaže da je “Profin-Invest” imao namjeru za gradnju na lokaciji Marijin Dvor u Sarajevu.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Braniteljica Senka Nožica, koja zastupa Armina Mulahusića i još dvoje optuženih, predočila je na desetine dokumenata svjedokinji Ameli Kalisi, koja je potvrdila svoje potpise na dijelu dokumentacije.

Svjedokinja je potvrdila da se jedan od dokumenata odnosi na saglasnost “Profin-Investu” za rušenje objekata, kao i da su na lokaciji bili bageri. Nožica je predočila i nekoliko fotografija na kojima se vide bageri.

Tužilac Samir Selimović prigovarao je na predočavanje dokumenata na način da se od svjedokinje traži da ih čita, kao i na fotografije za koje se ne zna ko ih je sačinio i kada. Nožica je rekla da su fotografije nastale 2009.

“Tužilaštvo tvrdi da ‘Profin-Invest’ nije imao namjeru gradnje. Ovdje se vidi saglasnost i bageri”, kazala je braniteljica.

Kalisi je rekla da se ne može sjetiti sadržaja svih dokumenata, navodeći da je bilo dosta kontakata, mejlova i sporazuma, a da je njoj i zdravlje narušeno.

“Prije 15 godina sam sve na pamet znala”, rekla je svjedokinja.

Predsjedavajuća Vijeća Melika Murtezić kazala je da se prije predočavanja dokumenta svjedokinji prvo postavi pitanje.

Kalisi se složila da određena plaćanja ne bi bila realizovana da “Profin-Invest” nije bio ispunio uslove i da je uprava “NLB Leasinga” iz Ljubljane sve odobravala.

Prema Odbrani, jedan od dokumenata pokazuje da je “NLB Leasing” plaćao za rušenje objekata, kao i da je “Profin-Invest” obavio poslove pribavljanja dozvola za gradnju iako su sredstva prebačena “Energogroupu”. Predočen je i zahtjev “Profin-Investa” za, kako je rečeno, vraćanje sredstava koja su uplatili “Energogroupu” za izradu projektne dokumentacije za izgradnju poslovnog objekta “NLB Tuzlanske banke”.

Braniteljica je kazala da jedan od dokumenata pokazuje da je “NLB Ljubljana” zbog krize smanjio za 70 odsto finansiranje projekata izgradnje objekata, a svjedokinja je potvrdila da je “NLB” imao krizu u tom periodu, ali da konkretnu informaciju nije vidjela.

Nožica je predočila finansijsku dokumentaciju koja, prema njenim riječima, pokazuje da je “Profin-Invest” prodao zemljište CBS-u za 3,9 miliona maraka i da je od tih sredstava uplatio 3,4 miliona Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo. Kalisi je rekla da vidi da se u predočenom dokumentu spominje kupoprodajni ugovor.

Braniteljica je namjeravala da predoči i notarski ugovor, a tužilac je prigovorio pitanjem da li je svrha toga ubjeđivanje svjedokinje.

“Ne, nego da zaokružimo priču… da su to sredstva od prodaje zemljišta, a ne iz kredita”, kazala je Nožica.

Na pitanja optuženog Mulahusića, Kalisi je potvrdila da je bilo niz uslova za dobijanje kredita i da sredstva nisu puštena “Profin-Investu” dok ih nije sve ispunio, nakon čega je stiglo “zeleno svjetlo” iz Ljubljane za isplatu.

Nožica je tokom predočavanja prokomentarisala da su neki dokumenti oslobađajući po njenog branjenika i da ih je Tužilaštvo trebalo uložiti. Mulahusić je rekao da mu jedan važan dokument nisu dostavili, na šta je tužilac Selimović kazao da Odbrane mogu izvršiti uvid u sve dokumente u Tužilaštvu, kojih ima na hiljade. Murtezić je rekla tužiocu da provjeri konkretan dokument koji je spomenuo optuženi.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Ispitivanje svjedokinje Kalisi nastavlja se 7. decembra.

 

Marija Taušan