Vijest

Novinari BIRN-a BiH dobitnici posebnog priznanja UNICEF-a za doprinos dječijim pravima

23. Novembra 2022.17:01
Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emina Dizdarević i Jasmin Begić dobitnici su posebnog priznanja za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH za 2022. godinu.


Emina Dizdarević i Jasmin Begić. Foto: BIRN BiH

Dizdarević je dobila posebno priznanje za analizu Stručnjaci upozoravaju da novi udžbenik historije u Tuzli produbljuje podjele“, u kojoj je ukazano kako učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu od aprila prvi put detaljnije uče o posljednjem ratu kroz novi dodatak udžbeniku historije za deveti razred, za koji su stručnjaci rekli da je jednostran te da tekst – kao referencu – sadrži publikaciju osobe osuđene za ratne zločine, ali i da ne poštuje smjernice za pisanje udžbenika i ne spominje stradanja svih naroda – što dodatno produbljuje podjele.

Dizdarević, koja skoro deset godina radi kao novinarka BIRN-a, kaže da joj je priznanje za doprinos pravima djece za 2022. godinu jako značajno i važno, jer analiza koja je bila u konkurenciji za UNICEF-ovu nagradu govori o obrazovnom sistemu u našoj zemlji i problematizira zapravo ono čime se djeca suočavaju u sistemu neprilagođenih kurikuluma.

“Drago mi je ukoliko sam bar na mikro nivou doprinijela da se promijeni stanje u bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu. Smatram da djeca trebaju učiti i proučavati historiju, odnosno rat u BiH od 1992. do 1995. godine upravo iz sudski utvrđenih činjenica“, kaže Dizdarević koja je ranije bila dobitnica nagrade “Srđan Aleksić“ i drugih.

BIRN-ovom timu Begić se pridružio u julu 2021. godine, a UNICEF-ovo posebno priznanje je dobio za analizu “Srednjobosanski kanton ne poštuje presudu o ukidanju segregacije u školama“ o nepoštivanju presuda zbog kojih su učenici širom BiH još jednu školsku godinu proveli u segregacijskom sistemu.

“Zahvalan sam na priznanju koje je ujedno poticaj i obaveza za još predaniji i profesionalniji rad u budućnosti“, rekao je on.

UNICEF-ov konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu s etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci, bio je otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u bh. medijima.

Nagrada koja se dodjeljuje za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine – kroz novinarski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film – i ove godine je dodijeljena novinaru Istinomjera, Minelu Abazu.

Član žirija, Boro Kontić, kazao je da su na konkurs pristigle 23 priče o različitim temama – o emocionalnim poteškoćama, influeserima, vjeronauci, djeci migrantima, o talentiranoj djeci, o nasilju u školama, o segragaciji u školama, o sadržaju kurikuluma, a sve su bile kvalitetne.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Rownak Khan, odala je priznanje medijima koji putem svojih kanala govore o pravima djece, dodajući da je nagrada ustvari priznanje novinarima koji na hrabar način govore o ovim važnim temama.

Napomenula je da se kroz medije može više informisati o pravima djece nego na bilo koji drugi način, a na Međunarodni dan djeteta, koji se obilježava 20. novembra, važno je podsjetiti na obećanje koje su države dale prije više od 30 godina usvajanjem Konvencije o pravima djeteta, piše Fokus.

Novinarka BIRN-a BiH, Azra Husarić-Omerović, 2020. godine je bila dobitnica UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini u kategoriji “internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.

    Lamija Grebo