Vijest

Blekić i ostali: Podjela dobiti po 25 posto

23. Novembra 2022.17:14
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nastavljeno je saslušanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo”, koja je kazala da nijedan dokument koji su dobili u Sarajevu nije ostao neproslijeđen u “NLB Leasing Ljubljana”.
Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Amela Kalisi je, odgovarajući na pitanja braniteljice Senke Nožice, rekla kako su sve dokumente, na kojima je i ona jedan od potpisnika, dostavljali u “NLB Leasing Ljubljana”, ali da se ne sjeća svih dokumenata niti detalja, tvrdeći da je praksa rada iziskivala takvo postupanje.

Nožica je tokom unakrsnog ispitivanja, koje nije završila na prethodnom suđenju, svjedokinji Kalisi predočila desetine dokumenata koji se tiču poslovanja NLB grupacije, “Unioninvesta” i “Profin-Investa” a odnose se na projekat “Marijin Dvor”.

Tužilac Samir Selimović prigovarao je na nekoliko pitanja i predočenih dokumenata.

“Ovo je, kolega, važan dokument kojim se potvrđuje da nije bilo krivičnih elemenata za ovo što se stavlja na teret ovim ljudima”, kazala je Nožica nakon jednog od prigovora tužioca Selimovića.

Nožica je svjedokinji prikazala rješenje o obustavljanju istrage pred Specijalnim tužilaštvom u Sloveniji u vezi sa sumnjom za djela za koja se terete optuženi u predmetu “Profit”.

Kalisi je potvrdila navode braniteljice Nožice da uprava “NLB-a Ljubljana” imenuje i razrješuje Nadzorni odbor, te da je u toku sklapanja sporazuma bilo poznato ko su vlasnici “Unioninvesta”.

“Bilo je naznačeno ko su vlasnici, a ko direktori. NLB grupa nije bila u zabludi ko je bila odgovorna osoba u ‘Unioninvestu’”, rekla je Amela Kalisi.

Ona je dodala da joj je prije dvije godine dijagnosticirana početna faza demencije i da se ne sjeća najbolje svih detalja i dokumenata o kojima je bilo riječi.

Kalisi je kazala da je ugovor o zajmu iz aprila 2009. koji su, između ostalih, potpisali i “Žerjav”, “Vranica”, Dever Halilbegović, Armin Mulahusić te “NLB Leasing Ljubljana”, potpisala i ona u svojstvu prokuriste “Profin-Investa”. Na upit Nožice nije znala da li je i zašto nije upisana u registar kao prokurista.

Govoreći o sporazumu o poslovnoj saradnji između “NLB-a Sarajevo”, “Profin-Investa”, “Vranice” i slovenskog “Žerjava”, svjedokinja je rekla da je on, između ostalog, određivao rad i podjelu dobiti.

“O iznosu ne mogu govoriti, ali o procentu mogu. Mislim da je bila podjela dobiti po 25 posto”, kazala je Kalisi.

Sutkinja Melika Murtezić je nekoliko puta opomenula braniteljicu Nožicu da, prije nego postavi pitanje, ne prilaže dokumente svjedokinji, a nakon prigovora tužioca da svjedokinja čita dokumente dok joj se pitanje postavlja i da kontaminira proces.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Suđenje će se nastaviti 30. novembra, kada je planiran nastavak unakrsnog ispitivanja svjedokinje Kalisi.

Azra Husarić Omerović