Vijest

Federalni delegat Jasenko Tufekčić optužen za prevaru i krivotvorenje isprava

11. Novembra 2022.13:49
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Jasenka Tufekčića, bivšeg dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije za krivično djelo prevara u službi i krivotvorenje službene isprave.
Jasenko Tufekčić. Foto: CIN

Optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo Tufekčić se tereti da je od jula 2011. do aprila 2017. godine podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. On je, prema optužnici, koristio službeni automobil svoje političke stranke – Stranke demokratske akcije (SDA), a u naloge za službeno putovanje upisivao je dolazi ličnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao automobil, niti položen vozački ispit.

Iako je u to vrijeme imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, nije to htio, jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prevoza, te je koristio automobil stranke, te mu je za putne naloge koje je podnio Parlamentu Federacije isplaćeno oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije, stoji u optužnici.

Krivična prijava protiv njega podnesena je mjesec dana nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) krajem 2017. godine objavio priču o načinu na koji je Tufekčić putnim nalozima sa netačnim podacima pravdao svoje troškove putovanja od Livna do Sarajeva. Krivičnu prijavu je tada podnio sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

On je, prema pisanju CIN-a, kao dopredsjedavajući Doma naroda naplaćivao gorivo i dnevnice, upisujući u putne naloge lažne podatke. Tokom dvije godine u naloge je upisivao dva registarska broja automobila od kojih barem jedan nije bio u njegovom vlasništvu, a koristio je službeni automobil Stranke demokratske akcije Livno, pokazalo je tadašnje istraživanje CIN-a.

Istraživanjem je pokazano da je tokom 2015. i 2016. godine na radnom mjestu u Sarajevu imao zakazane obaveze tokom 89 dana, a podnio je skoro dvostruko više putnih naloga. Za taj period od Doma naroda je naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga.

Tufekčić je ranije negirao svoju odgovornost rekavši da je to “van pameti“.

Među nalozima koje je dostavio Parlamentu Federacije nalaze se i dva na kojima su upisani 31. august 2015. i 16. novembar 2016. godine. U tim nalozima piše da je na putu za Sarajevo bio od šest ujutro do osam navečer zbog “obavljanja redovnih djelatnosti“. Međutim, u Parlamentu ta dva dana nije bilo zasjedanja, a Tufekčić je dobio 331 KM. Osim toga, Tufekčić je ta dva dana bio na sjednicama Administrativno-pravne komisije, evidentirali su u Skupštini u Tomislavgradu u kojoj je on zastupnik, stoji u istraživanju.

Nino Bilajac