Suđenje

Zatraženo izuzeće sudije u predmetu protiv Mirsada Kukića

10. Novembra 2022.16:11
Odbrana Mirsada Kukića zatražila je izuzeće Nedima Ćosića, sudije Općinskog suda u Sarajevu, nakon što je predmet za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”, vraćen na ponovno suđenje.

Mirsad Kukić. Foto: BIRN BiH

Kukićeva braniteljica Jadranka Ivanović je, iznoseći zahtjev, kazala da Odbrana traži izuzeće sudije zbog postojanja okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njegovu nepristrasnost. Ona je, između ostalog, kazala da nije van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio krivično djelo.

Kukić je u oktobru 2020. prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen na godinu dana zatvora, ali je sarajevski Kantonalni sud nakon žalbe Odbrane predmet vratio na ponovno suđenje.

Sudija Ćosić je kazao da je Kantonalni sud u Sarajevu rješenjem djelimično uvažio žalbe branilaca optuženog Kukića, te ukinuo osuđujuću presudu i naložio novo suđenje.

Kukić je ranije, u predmetu kodnog naziva “Bosna”, bio optužen skupa s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet u oktobru 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te mu se sudilo odvojeno.

U tački optužnice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koja se odnosi na Kukića, navodi se da je on u augustu 2018. “dao zeleno svjetlo” za zaposlenje A. Š. u podružnici “Elektrodistribucije” Tuzla, iako se prethodno protivio prijemu u radni odnos, jer kandidat nije bio s područja Tuzlanskog kantona (TK).

Prema optužnici, Kukić, kao tadašnji predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla i član predsjedništva te stranke, nije imao nikakvih ovlaštenja da utiče na prijem zaposlenika u tuzlansku “Elektrodistribuciju”.

Sudija Ćosić je kazao da će daljne postupanje u ovom predmetu biti poznato nakon odluke Suda po zahtjevu Odbrane.

Aida Trepanić