Suđenje

Blekić i ostali: Poslovna saradnja između “NLB-a” i “Profin-Investa”

9. Novembra 2022.17:26
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nekadašnja direktorica "NLB Leasing Sarajevo" je izjavila da joj je poznat projekat "Marijin Dvor“, koji je podrazumijevao izgradnju poslovne zgrade "NLB" grupacije.

Kantonalni i Opštinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Amela Kalisi je posvjedočila da je od 2005. do 2011. bila direktorica društva “NLB Leasing Sarajevo”, koji se bavio finansijskim operativnim leasingom. Izjavila je da joj je poznat projekat “Marijin Dvor”, koji je podrazumijevao izgradnju poslovne zgrade “NLB” grupacije u takozvanom “prvom redu, gdje bi bila vidljiva”.

Ispričala je kako je od svog direktora dobila uputu da pogleda lokaciju i da su sve osnovne odluke dolazile od “NLB Banke Ljubljana”. Kazala je kako u tom momentu nije znala ko je vlasnik zemlje, ali da je poslije saznala da je na ZK izvadku pisalo “Uniongradnja”.

Odgovarajući na pitanja kantonalnog tužioca Samira Selimovića, Kalisi je kazala da je uprava “NLB Ljubljana” imala informaciju koja je bila visina zajma.

Izjavila je da je do istrage bila ubijeđena da je visina zajma 12 miliona eura, ali da je onda saznala da se radi o 17,5 miliona eura, te da je namjena sredstava kupovina zemljišta, plaćanje poreza i, između ostalog, građevinskih dozvola.

“Trebalo je da se kupi zemljište i napravi zgrada, moji pretpostavljeni su direktno pregovarali sa budućim klijentom”, izjavila je Kalisi i dodala da ju je direktor, nakon što je poslala fotografije, pitao da li poznaje Armina Mulahusića.

Izjavila je da je zemlja koja je pripadala “Unioninvestu” bila kolateral za finansiranje.

Kalisi je kazala da je vlasnik bio Daver Halilbegović, a Mulahusić suvlasnik “Profin-Investa”, koji je donio svoju dokumentaciju.

Na upit Tužilaštva, ona je kazala da je postojala radna grupa koja je ispitivala opravdanost projekta i druga grupa koja se bavila projektom. Dodala je da je ona bila u obje grupe, te istakla da su sva sredstva bila odobrena od stručnih lica iz Ljubljane.

Kalisi je potvrdila da je 2008. potpisala ugovor o zajmu – finansiranje nekretnine između “NLB Leasinga” i “Profin-Investa” sa direktorom “Profin-Investa”. Govoreći o sporazumu o poslovnoj saradnji između “NLB Sarajevo”, “Profin-Investa”, “Vranice” i slovenačkog “Žerjava”, svjedokinja je kazala da je on, između ostalog, određivao rad i podjelu dobiti.

Izjavila je da je Edin Dizdar bio u radnoj grupi koja je bila vezana za isplativost projekta.

Prema riječima svjedokinje, dio osnivačkog uloga “Profin-Investa” je prenesen na “Žerjav” i “Vranicu”.

Ona je kazala da je ugovor o zajmu iz aprila 2009. koji su, između ostalih, potpisali i “Žerjav”, “Vranica”, Halilbegović, Mulahusić te “NLB Leasing Ljubljana”, potpisala i ona u svojstvu prokuriste “Profin-Investa”.

“Za ovaj projekat su vođeni pregovori direktno i lično više od godinu dana”, izjavila je Kalisi.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica uz Mulahusića, Halilbegovića i Dizdara tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Elmu Mulahusić, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Odgovarajući na pitanja Senke Nožice, braniteljice Armina Mulahusića, svjedokinja je kazala da je ovo trebala biti poslovna zgrada “NLB” grupacije na šest do osam spratova. Upitana o sporazumu o poslovnoj saradnji iz januara 2008., ona je izjavila da je bilo više sporazuma te da je moguće da je sa Mulahusićem razgovarala o tom sporazumu.

Kalisi je izjavila da je upoznata sa sjednicom iz 6. februara 2008. i da u zapisniku sa sjednice stoje uslovi pod kojima je odobreno finansiranje.

Kako je posvjedočila, “NLB Leasing Sarajevo” je imao pravnu pomoć savjetodavnog karaktera, te je potvrdila da je advokatica Amila Eterović kazala da nema rizika, nakon čega je proces nastavljen.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. novembar, kada je planiran nastavak saslušanja svjedokinje Kalisi.

Aida Trepanić